Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 69 € a máte dopravu ZADARMO
06.04.2020

Ako si pripraviť tie najlepšie batatové hranolky ?

 

Batátove hranolky v našich končinách ešte nie sú celkom bežné, nakoľko tieto sladké zemiaky si len pomaly získavajú miesto v našej kuchyni, ale keď si ich raz pripravíte ich chuť si jednoducho zamilujete. Receptov na klasické hranolky nájdete desiatky, ale my si dnes ukážeme ako si pripravíme tie najlepšie hranolky práve z batátovych zemiakov pečením v rúre. Takto pripravená príloha výborne poslúži k mäsitým ale aj k bezmäsitým pokrmom a úplne fantasticky chutia len tak samostatne s obľúbenou omáčkou podľa vašej chuti. 

Hranolky pripravené z týchto sladkých zemiakov majú tendenciu byť mäkšie ako tie z klasických zemiakov. Dôležitý je hlavne postup prípravy a kľúčové v tomto recepte je soliť hranolky až na záver nikdy nie je pred samotným pečením. Pri dochucovaní hranoliek sa môžete vyhrať a vyskúšať rôzne typy korenín, v tomto smere môžete naozaj experimentovať. Upečené hranolky z batátovych zemiakov skôr pripomínajú pečenú tekvicu a určite si túto chuť zamilujú aj vaše chuťové poháriky. Pri tomto recepte treba poznamenať, že tieto hranolky nikdy nedosiahnu takú chrumkavú konzistenciu ako je to pri klasických zemiakoch (ak chcete dosiahnuť chrumkavejšie štruktúru hranoliek pred pečením ich posypte kukuričným škrobom). 

 

Táto zdravšia verzia hranoliek sa skvele hodí aj k dlhým filmovým večerom a neodolateľná je kombinácia s pravou BBQ omáčkou. Hranolky obsahujú veľké množstvo vlákniny a sú aj bohatým zdrojom vitamínu A.

 

INGREDIENCIE :

1 kg sladkých zemiakov

2 PL olivového oleja

1 ČL rozmarínu

1/2 ČL soli

1/2 ČL mletej červenej papriky

1-2 PL kukuričného škrobu

1/2 ČL cesnakového korenia

 

POSTUP PRÍPRAVY:

  • Bataty zemiaky si očistíme a pokrájame na rovnaké hranolčeky. Pokiaľ máme hranolkovač tak ho môžeme použiť. 
  • Hranolky namočíme do misy so studenou vodou minimálne na 30 minut. 
  • Vodu zlejeme a hranolky poriadne osušíme najlepšie pomocou kuchynskej utierky.
  • Predhrejeme si rúru na 220 C.
  • Osušené hranolky premiestnime do väčšej misky kde ich poriadne rozmiešame s olivovým olejom.
  • Do menšej misky pridáme kukuričný škrob a koreniny a dobre spolu premiešame.
  • V takto pripravenej zmesi obalíme hranolčeky rovnomerne.
  • Hranolky máme pripravené a takto ich poukladáme na plech na pečenie vystlaný papierom, tak aby sa vzájomne nedotýkali. 
  • Plech s hranolkami vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 220 C po dobu 20 minút
  • Po 20 minútach hranolky vyberieme a pootáčame ich na druhú stranu a takto ich ešte pečieme ďalších 10 minút. 
  • Po dopečení hranolky nakoniec osolíme a nechane ešte chvíľu postáť na plechu, budú tak ešte chrumkavejšie.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi