Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 69 € a máte dopravu ZADARMO
07.07.2022

Výnimočná francúzska kuchyňa

Prestížna francúzska kuchyňa plná originálnych a rozmanitých receptov sa právom radí k tým najlepším a najdelikátnejším na svete. Je to rodisko Michelinskej hviezdy toľko opradené ocenenie najlepších kuchárov po celom svete po ktorom túži každý skutočný milovník varenia a skvelého jedla. Francúzsko je aj krajinou výnimočného vína, kvalitných syrov ale je to aj krajina módy a tých najprenikavejších vôní a parfumov aké svet zrodil. 

 

 

Korenie je základ francúzskej kuchyňe

 

Rozmanitosť a pestrá chuť francúzskych pokrmov je charakteristická kvalitným korením, ktoré tvorí skutočné jadro tejto delikátnej kuchyne. Takmer v každom obľúbenom francúzskom recepte sa stretnete s čerstvými alebo sušenými bylinkami. Rovnako dominujú biele a čierne korenie, nové korenie, sladká paprika, muškátový oriešok, provensálske bylinky a veľmi významné miesto má aj domáci bobkový list. V hojnom množstve sa rovnako používajú aj tymian , cesnak, cibuľa, ale aj petržlenová vňať , majorán, materina dúška, šafran , jalovec, fenikel, aníz či citrónová kôra. Významné zastúpenie v dochucovaní tradičných jedál majú aj rôzne vinné octy a horčice vyrábané tradičnými receptúrami po dlhé stáročia. 

 

Používanie kvalitných surovín 

Pri varení sa stretnete výlučne s kvalitnými surovinami a medzi mäsom v jedálničku nájdete hydinu, ryby, divinu ale aj baraninu, hovädzinu a veľkej obľube sa teší aj králik. Takmer všetky recepty sa pripravujú s použitím výhradné kvalitného olivového oleja alebo masla. Na jedálničku je vo veľkom zastúpená rôzna zelenina a francúzska kuchyňa je bohatá aj na  rôznorodé slané zeleninové jedlá. Neodmysliteľnou súčasťou je pridávanie alkoholu hlavne kvalitného vína do mnohých tradičných receptov. Úplnou samozrejmosťou sú rôzne omáčky, ktoré sa pridávajú väčšinou ako príloha k jedlu. Rovnako silné zastúpenie ma aj používanie húb hlavne šampiňónov a hľuzoviek, ktoré majú vo francúzskej kuchyni dominantné postavenie. Ak raz navštívite Francúzsko a nedáte si pohár kvalitného vína doplnený o kúsok vyzretého syra tak ako keby ste ani vo Francúzsku neboli. Francúzsko je bohaté na rôzne syry a právom sa radí k svetovej veľmoci v tejto oblasti. 

 

Zeleninový Quiche - tradičný recept z Francúska

 

Ak sa chcete naplno ponoriť do chuti Francúzska tak vám ukážeme ako si pripraviť tradičný slaný zeleninový koláč Quiche. 

 

 

Ingrediencie

Náplň:

125 g mozzarelly

5vajec

100 g čedaru

125 ml mlieka

hrsť špenátu

pár koliesok cukety

soľ

5 ks cherry paradajok 

 

Cesto:

1 vajce

1čl soli 

250 g špaldovej celozrnnej hladkej muky 

110 g masla 

2 PL studenej vody 

 

 

Najskôr si pripravíme domáce krehké cesto. Do múky pridáme soľ a maslo nakrájané studené maslo, vajce a vodu. Všetky suroviny vypracujeme ručne do nelepivého cesta. Z takto pripraveného cesta vytvarujte menšiu placku a zabalíme ju do fólie a dáme do chladničky aspoň na jednu hodinu odpočinúť. Odležané cesto vytiahneme z ľadničky a vyvaľkáme cesto do tvaru kruhu o priemere cca 24 cm čo je veľkosť našej zapekacej formy. Našu okrúhlu formu vymastíme maslom a položíme na ňu vyvaľkané cesto. Rovnomerne urovnáme spodok aj boky a cesto popicháme vidličkou. Medzičasom si vyhrejeme rúro na 200 °C a formu cesto vložíme do trúby na cca 15 minút kým nám cesto pekne zhnedne. 

 

Kým sa nám cesto pečie pripravíme si našu zeleninovú náplň. V stredne veľkej miske si rozšľaháme vajíčka s mliekom a pridáme nastrúhaný čedar a osolíme. Cuketu a paradajky nakrájame na kolieska, cibuľu si ošúpeme a nakrájame na kolieska. Na vrch upečeného cesta pridáme najskôr za hrsť špenátu, struhánu mozzarelu a zalejeme rozšľahanou vajíčkovou zmesou. Na vrch navrstvíme krúžky paradajok, cukety a cibule. Takto pripravený Quiche pečieme vo vyhriatej rúre cca 40 až 45 minút. Výborne chutí čerstvý ale rovnako dobrý je aj na druhý deň.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi