- Štítky blogu
- recept
- grilovanie
- maso
- party
- kebab
- grill
- wok
- omacka
- rady
- gril
- ryža
- vietnam
- leto
- sosovicova tortila
- MAKISUSHI
- NARESUSHI
- TEMAKI
- URAMAKI
- akcia
- SASHIMI
- india
- NIGIRISUSHI
- steak
- placka
- pita
- vernostna akcia
- zlava
- batatove hranolky
- hranolky
- TEMARISUSHI
- 101 Drogerie
- vezmi menu do terenu
- chutney s mangom
- fazulove
- brownies
- Zeleninový Quiche
- francuzska kuchyna
- chutney
- mango
- pizzeria
- tbone steak
- BergHOFF
- stangle
- kvasok
- pizza
- mytus
- chudnutie
- kava
- chlieb
Potrebujete poradiť?
Výnimočná francúzska kuchyňa
Prestížna francúzska kuchyňa plná originálnych a rozmanitých receptov sa právom radí k tým najlepším a najdelikátnejším na svete. Je to rodisko Michelinskej hviezdy toľko opradené ocenenie najlepších kuchárov po celom svete po ktorom túži každý skutočný milovník varenia a skvelého jedla. Francúzsko je aj krajinou výnimočného vína, kvalitných syrov ale je to aj krajina módy a tých najprenikavejších vôní a parfumov aké svet zrodil.
Korenie je základ francúzskej kuchyňe
Rozmanitosť a pestrá chuť francúzskych pokrmov je charakteristická kvalitným korením, ktoré tvorí skutočné jadro tejto delikátnej kuchyne. Takmer v každom obľúbenom francúzskom recepte sa stretnete s čerstvými alebo sušenými bylinkami. Rovnako dominujú biele a čierne korenie, nové korenie, sladká paprika, muškátový oriešok, provensálske bylinky a veľmi významné miesto má aj domáci bobkový list. V hojnom množstve sa rovnako používajú aj tymian , cesnak, cibuľa, ale aj petržlenová vňať , majorán, materina dúška, šafran , jalovec, fenikel, aníz či citrónová kôra. Významné zastúpenie v dochucovaní tradičných jedál majú aj rôzne vinné octy a horčice vyrábané tradičnými receptúrami po dlhé stáročia.
Používanie kvalitných surovín
Pri varení sa stretnete výlučne s kvalitnými surovinami a medzi mäsom v jedálničku nájdete hydinu, ryby, divinu ale aj baraninu, hovädzinu a veľkej obľube sa teší aj králik. Takmer všetky recepty sa pripravujú s použitím výhradné kvalitného olivového oleja alebo masla. Na jedálničku je vo veľkom zastúpená rôzna zelenina a francúzska kuchyňa je bohatá aj na rôznorodé slané zeleninové jedlá. Neodmysliteľnou súčasťou je pridávanie alkoholu hlavne kvalitného vína do mnohých tradičných receptov. Úplnou samozrejmosťou sú rôzne omáčky, ktoré sa pridávajú väčšinou ako príloha k jedlu. Rovnako silné zastúpenie ma aj používanie húb hlavne šampiňónov a hľuzoviek, ktoré majú vo francúzskej kuchyni dominantné postavenie. Ak raz navštívite Francúzsko a nedáte si pohár kvalitného vína doplnený o kúsok vyzretého syra tak ako keby ste ani vo Francúzsku neboli. Francúzsko je bohaté na rôzne syry a právom sa radí k svetovej veľmoci v tejto oblasti.
Zeleninový Quiche - tradičný recept z Francúska
Ak sa chcete naplno ponoriť do chuti Francúzska tak vám ukážeme ako si pripraviť tradičný slaný zeleninový koláč Quiche.
Ingrediencie
Náplň:
125 g mozzarelly
5vajec
100 g čedaru
125 ml mlieka
hrsť špenátu
pár koliesok cukety
soľ
5 ks cherry paradajok
Cesto:
1 vajce
1čl soli
250 g špaldovej celozrnnej hladkej muky
110 g masla
2 PL studenej vody
Najskôr si pripravíme domáce krehké cesto. Do múky pridáme soľ a maslo nakrájané studené maslo, vajce a vodu. Všetky suroviny vypracujeme ručne do nelepivého cesta. Z takto pripraveného cesta vytvarujte menšiu placku a zabalíme ju do fólie a dáme do chladničky aspoň na jednu hodinu odpočinúť. Odležané cesto vytiahneme z ľadničky a vyvaľkáme cesto do tvaru kruhu o priemere cca 24 cm čo je veľkosť našej zapekacej formy. Našu okrúhlu formu vymastíme maslom a položíme na ňu vyvaľkané cesto. Rovnomerne urovnáme spodok aj boky a cesto popicháme vidličkou. Medzičasom si vyhrejeme rúro na 200 °C a formu cesto vložíme do trúby na cca 15 minút kým nám cesto pekne zhnedne.
Kým sa nám cesto pečie pripravíme si našu zeleninovú náplň. V stredne veľkej miske si rozšľaháme vajíčka s mliekom a pridáme nastrúhaný čedar a osolíme. Cuketu a paradajky nakrájame na kolieska, cibuľu si ošúpeme a nakrájame na kolieska. Na vrch upečeného cesta pridáme najskôr za hrsť špenátu, struhánu mozzarelu a zalejeme rozšľahanou vajíčkovou zmesou. Na vrch navrstvíme krúžky paradajok, cukety a cibule. Takto pripravený Quiche pečieme vo vyhriatej rúre cca 40 až 45 minút. Výborne chutí čerstvý ale rovnako dobrý je aj na druhý deň.