Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 69 € a máte dopravu ZADARMO
07.07.2022

Spoznajte 8 dôvodov prečo používať olivový olej

Olivový olej je v dnešnej dobe pravdepodobne súčasťou každej kuchyne a takmer každý ho do určitej miery vo svojej kuchyni využívame. Vieme, že je zdravší ako v našich končinách pomerne rozšírený slnečnicový alebo repkový olej, ale asi len málokto vie priam o jeho blahodarných účinkoch na ľudské zdravie. Už v roku 1954 prebehla zaujímavá vedecká štúdia, ktorá sa zaoberala stravovaním ľudí zo stredomoria a skúmali dôvod, prečo sa ľudia z tohto regiónu dožívajú vyššieho veku ako je priemer iných ľudí z Európy. Výsledky tejto štúdie boli pozoruhodné a dospeli k záveru, že ľudia sa dožívajú vyššieho veku vďaka konzumácii potravín bohatých na kvalitné tuky. Keďže stredomorská strava je zložená hlavne zo strukovín, zeleniny, čerstvých rýb, ovocia a olivového oleja a všetky tieto potraviny majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus. 

 

Z čoho sa vyrába a aký druh je najlepší?

Kvalitný olivový olej sa vyrába lisovaním plodov olivovníka teda olív a to za studena. Takýmto spôsobom vzniká ten najkvalitnejší olivový olej, ktorý ma naozaj blahodarne účinky na ľudské zdravie. Pri výbere sa treba vyhnúť menej kvalitným olejom, ktoré sú často riedené s inými typmi olejov. V praxi nie je vždy jednoduché zistiť či sa jedná o kvalitný olivový olej, ale existuje malý trik, ktorý vám pomôže určiť jeho kvalitu. Vložte váš olej na 24 hodín do chladničky ak olej počas tejto doby stuhne tak sa jedná o kvalitný olivový olej , ktorý obsahuje mononasytené mastné kyseliny. V prípade , že vám olej nestuhne pravdepodobne je riedený inými typmi olejov, ktoré obsahujú len polonasytené mastné kyseliny. 

 

Tu je 10 potvrdených benefitov prečo používať olivový olej:

 

Udržuje zdravé srdce

Vedeckými štúdiami bolo dokázane, že kyselina olejová obsiahnutá v olivovom oleji podporuje správnu funkciu srdca a to tak, že chráni zdravý cholesterol od poškodenia oxidáciou. Vďaka tomu nás chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami. Rovnako zložky olejovej kyseliny pomáhajú udržiavať optimálny krvný tlak, ktorý tiež predchádza problémom so srdcom. 

 

Prevencia proti rakovine

Z poznatkov, ktoré máme tak je dokázané, že až 35 percent diagnóz rakoviny súvisí s nesprávnou životosprávou a nadmernou konzumáciou zlých nasýtených tukov. Bolo preukázané , že výskyt rakoviny je výrazne vyšší v oblastiach kde ľudia prijímajú v strave viac týchto tukov narozdieľ od ľudí napríklad v Stredomorí kde prevažuje konzumácia práve olivového oleja.  

 

Recept na dlhovekosť

Dnes už je pomerne všeobecne známe čo spôsobuje starnutie a do veľkej miery sú za to zodpovedné toxické faktory a stres. Nakoľko olej obsahuje veľké množstvo antioxidantov a tie chránia pred voľnými radikálmi a  výrazne pomáhajú v boji proti prirodzenému starnutiu. Zložky v olivovom oleji pomáhajú aj pri správnom fungovaní čriev, ktoré pomáhajú v boji s nežiaducimi radikálmi.  

 

Protizápalový účinok 

To že kyseline olejovej sa dnes pripisujú aj protizápalové účinky dokázalo hneď niekoľko vedeckých štúdii a vďaka tomuto faktu sa dnes používa aj na liečenie určitých typov zápalových ochorení v ľudskom tele. 

 

Udržuje silné a krásne zuby

Pri potieraní zubov olivovým olejom dokážete takýmto spôsobom odstrániť stopy jedla ako je káva, víno ale napríklad aj nikotín a vaše zuby krásne vybielite

 

Chráni pred obezitou 

Je dokázane, že konzumáciou zlých tukov človek priberá na váhe a dlhodobo to vedie až k obezite a stým súvisiacim množstvom zdravotných problémov. Odbornými štúdiami bolo dokázané, že aj prílišná konzumácia olivového oleja nevedie k priberaniu ako by sa mohlo na prvý pohľad vzdať. Dokonca bolo dokázané konzumácia pomáha chudnúť

 

Prevencia pred vznikom cukrovky 2 typu

Niekoľko štúdií spája olivový olej s priaznivými účinkami na hladinu cukru v krvi a citlivosť na inzulín (36, 37).  Nedávna štúdia na vzorke 418 zdravých ľudí potvrdila ochranné účinky olivového oleja. V tejto štúdii pravé stredomorská strava, ktorá je bohatá na olivový olej znížila riziko vzniku cukrovky 2 typu až o 40%. 

 

Chráni pred vznikom Alzheimerovej choroby

Alzheimerova choroba je čoraz viac rozšíreným neurodegenerativným ochorením po celom svete. Za príčinu vyvinutia tejto choroby je považované hromadenie takzvaných beta-amyloidových plakov vo vašich mozgových bunkách. Jedna zo štúdií potvrdila, že konzumácia stravy bohatej na olivový olej pomáha k správnej funkcii zdravého mozgu. To, že látky obsiahnuté v olivovom oleji naozaj dokážu bojovať s tzv. tvoriacimi sa plakmy na mozgu preukazuje aj štúdia ktorá sa uskutočnila na myšiach. 

 

Ako olivový olej skladovať pre zachovanie jeho kvality ? 

Veľmi doležíte je už pri výbere a nákupe olivového oleja myslieť nato, že olej by mal byť skladovaný v tmavších sklenených fľašiach, ktoré sú dobre utesnené. Kyslík a slnečné svetlo oleju neprispievajú a takto by strácal veľmi rýchlo na svojej kvalite. Oleju škodí aj sálajúce teplo napríklad zo sporáka pri varení, preto je najlepšie, aby bol umiestnený v tmavej kuchynskej skrinke. 

 

 

 

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi