- Štítky blogu
- recept
- grilovanie
- maso
- party
- kebab
- grill
- wok
- omacka
- rady
- gril
- ryža
- vietnam
- leto
- sosovicova tortila
- MAKISUSHI
- NARESUSHI
- TEMAKI
- URAMAKI
- akcia
- SASHIMI
- india
- NIGIRISUSHI
- steak
- placka
- pita
- vernostna akcia
- zlava
- batatove hranolky
- hranolky
- TEMARISUSHI
- 101 Drogerie
- vezmi menu do terenu
- chutney s mangom
- fazulove
- brownies
- Zeleninový Quiche
- francuzska kuchyna
- chutney
- mango
- pizzeria
- tbone steak
- BergHOFF
- stangle
- kvasok
- pizza
- mytus
- chudnutie
- kava
- chlieb
Potrebujete poradiť?
Skvelý teriyaki recept rýchlo a jednoducho
Klasické teriyaki je omáčka alebo marináda, ktorá vznikla v 16 storočí v Japonskej kuchyni a kde sa až do dnes používa hlavne na marinovanie rýb. Postupne sa tento skvelý recept dostal do celého sveta a získal si priazeň mnohých gurmánov. Klasická teriyaki marináda je jednoduchá a pozostáva zo sójovej omáčky, mirin či saké, a z cukru alebo medu. V našich končinách sa používa hlavne na prípravu červeného alebo bieleho mäsa a ukážeme, že pripraviť si tento skvelý recept je veľmi jednoduché a chuť takto marinovaného mäsa je famózna. Rovnako je tento recept vhodný pre všetkých, ktorý dbajú o svoju figúru a vedú zdravý životný štýl.
INGREDIENCIE:
600 g kuracích pŕs
olivový olej
3 chilli papričky
basmati ryža
3 jarné cibuľky
šťava z 1 citróna
lyžica sezamových semiačok
soľ
čerstvé mleté korenie
kúsok čerstvého zázvoru
3 strúčiky cesnaku
60 ml sójovej omáčky
50 ml hnedého cukru alebo medu
4 lyžice ryžového octu
1 lyžica kukuričného škrobu
POSTUP:
- Najskôr si nakrájame kuracie prsia na tenké pásiky a pripravíme si teriyaki omáčku. V sklenenej miske zmiešame sójovú omáčku, ryžový ocot, med, čierne korenie, kukuričný škrob, najemno nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridajte nakrájane mäso, uzavrite a pretraste a dajte aspoň na jednu hodinku odpočívať do chladničky.
- Pripravíme si hlbokú panvicu najlepšie kvalitný keramický wok a poriadne ju rozpálime. Pridajte olivový olej a najemno nakrájané chilli papričky a chvíľku popražte. Potom pridajte mäso a poriadne sprudka ho orestujte z každej strany. Keď je mäso z polovice opečené pridajte aj teriyaki omáčku a nechajte chvíľu podusiť. Ku koncu ešte pridáme lyžicu sezamových semiačok a pokvapkajte šťavou z citróna.
- Medzičasom si pripravíme veľmi jednoduchým spôsobom ryžu Basmati. Najskôr si ryžu dôkladne umyte a zbavte všetkého prebytočného škrobu a preplachujte ju dovtedy kým nebude tiecť len čistá voda. Teraz ryžu ponorte na 15 minút do misky. Medzičasom si dajte variť 2 hrnčeky čistej vody. Po 15 minútach ryžu premiestnite do hrnca a zalejte vriacou vodou prikryte a varte na miernom ohni cca 5 minút. Po 5 minútach hrniec vypnite a nechajte ryžu ešte zakrytú pod pokrievkou 15 minút dovariť. Na konci pridajte do ryže jarnú cibuľku.
- Na záver naložíme na tanier ryžu a do stredu spravíme priehlbinku a naložíme opečené mäso s omáčkou.