Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
07.07.2022

Skvelý teriyaki recept rýchlo a jednoducho

Klasické teriyaki je omáčka alebo marináda, ktorá vznikla v 16 storočí v Japonskej kuchyni a kde sa až do dnes používa hlavne na marinovanie rýb. Postupne sa tento skvelý recept dostal do celého sveta a získal si priazeň mnohých gurmánov. Klasická teriyaki marináda je jednoduchá a pozostáva zo sójovej omáčky, mirin či saké, a z cukru alebo medu. V našich končinách sa používa hlavne na prípravu červeného alebo bieleho mäsa a ukážeme, že pripraviť si tento skvelý recept je veľmi jednoduché a chuť takto marinovaného mäsa je famózna. Rovnako je tento recept vhodný pre všetkých, ktorý dbajú o svoju figúru a vedú zdravý životný štýl

 

INGREDIENCIE:

600 g kuracích pŕs 

olivový olej

3 chilli papričky 

basmati ryža 

3 jarné cibuľky 

šťava z 1 citróna 

lyžica sezamových semiačok 

soľ 

čerstvé mleté korenie 

kúsok čerstvého zázvoru 

3 strúčiky cesnaku 

60 ml sójovej omáčky

50 ml hnedého cukru alebo medu 

4 lyžice ryžového octu 

1 lyžica kukuričného škrobu 

 

POSTUP:

 

  1.  Najskôr si nakrájame kuracie prsia na tenké pásiky a pripravíme si teriyaki omáčku. V sklenenej miske zmiešame sójovú omáčku, ryžový ocot, med, čierne korenie, kukuričný škrob, najemno nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridajte nakrájane mäso, uzavrite a pretraste a dajte aspoň na jednu hodinku odpočívať do chladničky
  2. Pripravíme si hlbokú panvicu najlepšie kvalitný keramický wok a poriadne ju rozpálime. Pridajte olivový olej a najemno nakrájané chilli papričky a chvíľku popražte. Potom pridajte mäso a poriadne sprudka ho orestujte z každej strany.  Keď je mäso z polovice opečené pridajte aj teriyaki omáčku a nechajte chvíľu podusiť. Ku koncu ešte pridáme lyžicu sezamových semiačok a pokvapkajte šťavou z citróna. 
  3. Medzičasom si pripravíme veľmi jednoduchým spôsobom ryžu Basmati. Najskôr si ryžu dôkladne umyte a zbavte všetkého prebytočného škrobu a preplachujte ju dovtedy kým nebude tiecť len čistá voda. Teraz ryžu ponorte na 15 minút do misky. Medzičasom si dajte variť 2 hrnčeky čistej vody. Po 15 minútach ryžu premiestnite do hrnca a zalejte vriacou vodou prikryte a varte na miernom ohni cca 5 minút. Po 5 minútach hrniec vypnite a nechajte ryžu ešte zakrytú pod pokrievkou 15 minút dovariť. Na konci pridajte do ryže jarnú cibuľku.
  4. Na záver naložíme na tanier ryžu a do stredu spravíme priehlbinku a naložíme opečené mäso s omáčkou. 

 

 

 

 

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi