- Štítky blogu
- recept
- grilovanie
- maso
- party
- kebab
- grill
- wok
- omacka
- rady
- gril
- ryža
- vietnam
- leto
- sosovicova tortila
- MAKISUSHI
- NARESUSHI
- TEMAKI
- URAMAKI
- akcia
- SASHIMI
- india
- NIGIRISUSHI
- steak
- placka
- pita
- vernostna akcia
- zlava
- batatove hranolky
- hranolky
- TEMARISUSHI
- 101 Drogerie
- vezmi menu do terenu
- chutney s mangom
- fazulove
- brownies
- Zeleninový Quiche
- francuzska kuchyna
- chutney
- mango
- pizzeria
- tbone steak
- BergHOFF
- stangle
- kvasok
- pizza
- mytus
- chudnutie
- kava
- chlieb
Potrebujete poradiť?
Možem sa nakaziť novým vírusom z jedla ?
Aj počas bežných dní keď človeku zjavne nehrozí nejaké riziko nakazenia sa nebezpečným vírusom, by mal človek dodržiavať určíte hygienické zásady pri príprave jedla vo svojej v domácnosti. V čase pandémie ako je táto je dodržiavanie určitých hygienických štandardov priam nevyhnutné a opatrnosti v tomto smere nie je nikdy dosť.
Je možné nakaziť sa vírusom COVID-19 z jedla ?
Na začiatok je dobré povedať, že v súčasnej dobe neexistuje žiadny priamy dôkaz nakazenia sa vírusom COVID 19 prostredníctvom jedla. Určite mnoho z nás premýšľa, či je možné nakaziť sa týmto nebezpečným vírusom či už pri nákupe potravín alebo pri príprave jedla v našej kuchyni. Odborníci sa momentálne zhodujú len na tom , že momentálne neexituje dostatok dôkazov, ktorý by dokázal, že jedlo samotné alebo obal potravy by bol zdrojom nákazy.
Vedeckí pracovníci, ktorí sa zaoberajú novým vírusom spôsobujúcim respiračné ochorenie dýchacích ciest zhodne tvrdia, že o chorobe ešte toho veľa nevieme. Naše chápanie čo sa týka šírenia choroby jedlom sa však môže zmeniť, keď budú mať výskumný pracovníci viac informácií.
Zatiaľ pracujeme s hypotézou že tento nový typ vírusu sa šíri hlavne prenosom z človeka na človeka prostredníctvom vírusových častíc, ktoré sa podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) šíria, keď niekto kašle alebo kýcha. Kým COVID-19 sa dá teoreticky prenášať dotýkaním sa kontaminovaného povrchu a následným dotykom nosa, úst alebo očí, podľa CDC sa to nepovažuje za jeho primárny spôsob prenosu.
Prečo je riziko nakazenia vírusom z jedla nízke ?
Existuje niekoľko faktorov, ktoré dokážu výrazne znížiť riziko nakazenia SARS-CoV-2 prostredníctvom potravy aj keď sa kvapôčky vírusu zachytia na jedle alebo s potravinami pracuje pracovník, ktorý je sám nakazený takýmto vírusom.
Treba poznamenať , že aj pred pandémiou na Slovensku existujú nariadenia ako správne postupovať pri práci s jedlom. Všeobecnými odporúčaniami, ktoré by mal človek pri príprave jedla dodržiavať je časté umývanie rúk, čistenie povrchov a riadu a varenie potravín pri správnej teplote, aby sa maximálne eliminovalo šírenie vírusových častíc cez potraviny.
Ďalším dôležitým faktorom je samotná biológia vírusu. Tento nový vírus nedokáže prežiť na typoch určitých povrchov po dobu od niekoľko hodín až po dobu niekoľkých dní. A narozdiel od baktérií, ktoré v potravinách časom rastú a rozširujú sa je to pri vírusoch opačné a časom tieto vírusy strácajú schopnosť prenosu a vo všeobecnosti slabnú aj čo sa týka miery kontaminácie potravín.
Vo všeobecnosti sa tak isto predpokladá, že tento vírus by nemal mať schopnosť prežiť v žalúdku , nakoľko toto prostredie je veľmi kyslé. Stále nie je celkom jasné, do akej miery sa môžu ľudia nakaziť dotykom úst alebo jedením kontaminovaného jedla. „Nie je to tak, že by ľudia nemohli byť infikovaní vírusom COVID-19 potravou,“ Vždy existuje táto možnosť.
Tipy ako správne pracovať s potravinami
Aj keď riziko nákazy vírusom COVID-19 z potravy je pravdepodobne nízke, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť na ďalšie eliminovanie tohto rizika.
Potraviny zakúpené v obchode:
- Vždy je dobré aj v čase keď nie je pandémia dôkladné umývať ovocie a zeleninu prúdom vody, aby sa odstránili nečistoty, pesticídy a odstránila hladina mikroorganizmov v potravinách.
- Nie je potrebné umývať jedlo mydlom, mydlo je určené pre ruky a nie pre potraviny.
- Ak máte obavy z rôznych obalov potravín ako sú napríklad plastové po manipulácii s týmito obalmi si vždy dôkladne umyte ruky mydlom a teplou vodou.
- Pri príprave jedla by ste každé jedlo mali variť aspoň pri teplote 65 C po dobu minimálne 3 minút , aby ste významne znížili hladinu prenosu vírusových častíc potravinami.
Potraviny z reštaurácii:
- Pri potravinách, ktoré máte dovezené z reštaurácii je veľmi nízke riziko pretože aj zamestnanci týchto prevádzok majú zvýšené povedomie ako správne manipulovať s potravinami pri príprave jedla.
V záujme ďalšieho zníženia rizika sa vo všeobecnosti odporúča ľuďom, aby si po manipulácii s potravinami, sáčkami alebo obalmi dôkladne umývali ruky mydlom a teplou vodou.
Je tiež dôležité, aby zamestnávatelia v potravinárskom priemysle mali prísnu politiku v oblasti zdravia zamestnancov. Potravinárski pracovníci by mali zostať doma, ak začnú pociťovať príznaky ochorenia aj pokiaľ im nebolo doposiaľ diagnostikované.