- Štítky blogu
- recept
- grilovanie
- maso
- party
- kebab
- grill
- wok
- omacka
- rady
- gril
- ryža
- vietnam
- leto
- sosovicova tortila
- MAKISUSHI
- NARESUSHI
- TEMAKI
- URAMAKI
- akcia
- SASHIMI
- india
- NIGIRISUSHI
- steak
- placka
- pita
- vernostna akcia
- zlava
- batatove hranolky
- hranolky
- TEMARISUSHI
- 101 Drogerie
- vezmi menu do terenu
- chutney s mangom
- fazulove
- brownies
- Zeleninový Quiche
- francuzska kuchyna
- chutney
- mango
- pizzeria
- tbone steak
- BergHOFF
- stangle
- kvasok
- pizza
- mytus
- chudnutie
- kava
- chlieb
Potrebujete poradiť?
Ako vybrať kuchynské nože ? + rady ako na to
Aby to v kuchyni všetko klaplo a dosiahli sme skvelé výsledky, musíme začať od základov a tým bezpochyby je výber kvalitných kuchynských nožov bez ktorých to jednoducho nejde. Väčšinou má každý z nás dostatok rôznych nožov a aj tak často nadávame, že sú zase tupé a že sa s nimi nedá nič nakrájať. Preto je nesmierne dôležité dávať pozor už pri ich výbere a zamyslieť sa nad účelom používania jednotlivých nožov v našej domácnosti. A verte mi pokiaľ raz vyskúšate kvalitný nôž už nikdy nebudete chcieť mať iné. Lenže ako si vybrať naozaj tie správne a kvalitné nože ? Verím, že práve tento článok Vám s touto otázkou pomôže.
Pár tipov pri výbere kuchynských nožov
- Zamyslite sa nad hlavným účelom používania nožov. Kuchynské nože sú podľa svojho tvaru a veľkosti vždy určené na určitú špecifickú činnosť.
- Stavte na značku, ktorá ma za sebou dlhú históriu a spokojných zákazníkov
- Nešetrite na cene. Kvalitné nože vám vydržia dlhé roky a prácu s nimi si naozaj užijete a ušetria vám množstvo problémov
- Kvalitný nôž je dobre opracovaný, dobre sadne do ruky a je vhodne vyvážený. Pokiaľ sa nejedná o filetovací nôž nemal by byť pružný a čepeľ by ste nemali ohnúť.
1.Tradícia
Určite vsaďte na dlhoročné skúsenosti a zamerajte sa na výrobcov, ktorý majú vybudované meno a získali si svojou kvalitou už množstvo zákazníkov po celom svete. Spoločnosť BergHOFF je popredným hráčom v oblasti gastronómie a ponúkame najvyššiu kvalitu spojenú s unikátnym dizajnom. Naše nože sú vyrábané len z najkvalitnejších ocelí s dômyselným prihliadnutím na detaily a funkčnosť.
2.Materiál čepele
Výber materiálu noža je kľúčovým pretože ma značný vplyv na ostrosť, vyváženie noža a odolnosť voči vytupeniu. Najčastejšie sa pri kuchynských nožoch stretneme s nehrdzavejúcou oceľou, uhlíkovou oceľou a keramickým spracovaním.
- Nehrdzavejúca oceľ - Je to najpoužívanejší materiál s ktorým sa stretnete. Tieto čepele sú vytvorené z rôznych prvkov zliatin ako napríklad chróm, nikel alebo molybdén a tieto prvky významným spôsobom ovplyvňujú kvalitu a vlastnosti noža. Ich výhodou je vysoká odolnosť a pri správnom zaobchádzaní aj dlhá životnosť ostria.
- Čepel z uhlikovej oceľe - Uhlíková oceľ je charakteristická hlavne tým , že obsahuje väčšie množstvo uhlíka, čo má zásadný vplyv na vlastnosti noža. Je ľahšie nabrusiteľná ale nie je tak odolná ako nehrdzavejúca oceľ.
- Keramická čepeľ - Keramické nože si veľmi dobre držia ostrosť a pri bežnom používaní sa nevytupia a dokonca im nehrozí ani korózia. Hlavnou výhodou je, že ak krájate ovocie alebo zeleninu nezničia žiadne z ich vitamínov. Nakoľko keramická čepeľ je pomerne krehká odporúčame, aby ste tieto nože nikdy nepoužívali na krájanie mäsa, mrazených výrobkov a podobne nakoľko takýto nôž veľmi rýchlo poškodíte.
3.Vyváženosť
Aby sa Vám s nožom dobre pracovalo, mal by mať svoju prirodzenú optimálnu váhu. Váha čepele a rukoväte by mala byť rovnaká a či je nôž správne vyvážený dokážete zistiť jednoduchým testom. Vystrite ukazovák a položte naň nôž medzi čepeľou a rukoväťou, nôž by sa nemal prevažovať ani na jednu ani na druhú stranu.
4.Rukoväť
Rukoväť je dôležitá časť noža a ovplyvňuje náš celkový dojem pri manipulácii s nožom. Mala by dobre a pevne padnúť do ruky a nemala by sa nám šmýkať. Rukovať sa vyrába z rôznych materiálov no najčastejšie sa stretnete s drevom, plastom, plastom s protišmykovou úpravou a kovovou rukoväťou.
5.Tvar čepele
Tvar čepele nože je vždy prispôsobený účelu na ktorý je nôž určený. Tvar čepele sa teda líši ak chcete nakrájať mäso, zeleninu, ovocie alebo chcete vykosťovať či filetovať. Rovnako sú špeciálne tvarované čepele na šúpanie zeleniny a lúpanie ovocia.
6.Ostrie čepele
Ostrie čepele je jednou z najdôležitejších vlastností noža. Malo by byť vyhotovené po celej dĺžke to znamená od špičky až k záštite, malo by byť hladké a rovnomerne opracované. Ostrosť noža a ako dlho vydrží ostrým ovplyvňuje najmä tvrdosť ocele a v zásade platí čím tvrdšia oceľ tým dlhšie si nôž udrží svoju ostrosť.
7.Typy nožov
Nože sa rozdeľujú podľa spôsobu využitia a tak by sme ich mali aj používať. Iné nože používame nakrájanie mäsa, pečiva, zeleniny, syrov alebo sekanie byliniek. V zásade ich môžeme rozdeliť do nasledujúcich kategórií:
Univerzálne kuchynské nože
Mäsiarske nože
Filetovacie nože
Nože na syr
Nože na pečivo
Steakové nože
Sekáče
Nože na šunku
Nože na maslo
Nože na zeleninu a ovocie
Carvingové nože
Porciovacie nože
Rada na záver
Pokiaľ sa rozhodujte a rozmýšľate nad kúpou kvalitných kuchynských nožov, rozhodujte sa na základe kritérií zhrnutých v tomto článku. Ako sme spomínali kúpa nožov je investíciou, na ktorej sa však rozhodne neoplatí šetriť, pretože s kvalitnými nožmi si aj vy budete užívať varenie s radosťou.