Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 69 € a máte dopravu ZADARMO
07.07.2022

Ako si pripraviť dokonalé sushi doma - tipy, triky a rady

Ako si pripraviť rovnako chutné sushi ako z vašej obľúbenej reštaurácie u vás doma ? Vďaka tomuto jednoduchému receptu s množstvom tipov a trikov sa stanete skutočným sushi majstrom aj vy. Z tohto receptu sa stane ideálne pohostenie pre vašich hostí a uvidíte, že výsledok bude nielen skvelý, ale príprava bude skutočná zábava, ktorú si budete užívať. Ešte zábavnejším môže byt, ak sa z prípravy tohto sushi receptu zúčastnia aj vaši kamaráti a známy. Pri príprave a rolovaní roliek sa nenechajte odradiť aj keď zrolované rolky nebudú na prvý krát vyzerať ako zo sushi reštaurácie. Nepotrvá dlho a po par pokusoch už budete skutočný profesionál. 

 

Čo budeme na prípravu domáceho sushi potrebovať ? 

 

sushi ryža ( neodporúčam experimentovať s inou ) 

bambusová podložka

morská riasa nori

čerstvá ryba ( losos alebo tuniak )

sojová omáčka 

opekané sezamové semiačka/ chia semiačka 

wasabi

nakladaný zázvor

zelenina podľa výberu 

 

Niektoré z obľúbených zelenín na domáce sushi rolky 

 

uhorka

avokádo

špargľa

jalapeño  

Cibuľa

mrkva  

šalát

papriky

červená cibuľa

reďkovka

sladký zemiak

Ovocie, ananás, mango, jablko a hruška sú rovnako skvelé.

 

Postup:

1.Príprava ryže 

Zmiešajte 1 a pol šálky ryže s 2 šálkami vody a priveďte vodu do varu. Akonáhle začne voda vrieť hrniec zakryte a stíšte výkon na minimum. Ryžu nechajte variť v hrnci 20 a minút a každých 5 minút premiešajte. Po 20 minútach odstavte z ohňa, ale nechajte ryžu ešte 10 minút prikrytú. 

 

2.Dochutenie ryže 

Na dochutenie použijeme ryžový ocot alebo biely ocot  a celú zmes posolíme. Pri dochucovaní môžete experimentovať s množstvom podľa vašej chuti. Ja som pri príprave použil 1/3 šálky ryžového octu alebo 1/3 šálky bieleho octu ochuteného 1 čajovou lyžičkou cukru a 1/2 čajovej lyžičky soli. Ocot pridávajte na konci varenia alebo počas toho ako ryžu necháte 10 minút odpočívať.

 

3.Nakrájajte si zeleninu 

Čas potrebný na prípravu ryže využite tým, že si pripravíte rybu, zeleninu a omáčky. Zeleninu si nakrájajte kolmo na  tenké pásiky, aby sa vám dobre balili do rolky. Nakrájame si ryby tak , že ich krájame po vlákne na cca 0,5 cm tenké prúžky. 

 

4.Príprava podložky na varenie

Bambusovú podložku si obaľte do potravinovej fólie, kvôli lepšiemu čisteniu a rovnako, aby sa ryža nelepila. Na vrch položte riasu nori.

 

5.Plníme maki sushi 

Navlhčenou lyžicou postupne pomaly vrstvite tenkú vrstvu sushi ryže na riasu. Takto vyplňte celú plochu riasy okrem vrchných 2 centimetrov tento priestor nechajte voľný, aby sa riasa dala zlepiť. V tomto kroku môžete pridať napríklad wasabi pastu alebo iné podobné dochucovadlo v menšom množstve na stred rolky. Ďalej pridávajte ďalšie suroviny ako je ryba a zelenina a ukladajte ich zhruba do stredu ryže. Nedávajte príliš veľa surovín a množstva, aby sa dala rolka zrolovať a držala svoj tvar. Ponechaný prázdny koniec riasy potrite štetcom s octovým nálevom, vďaka tomu rolku pekne dokážeme zlepiť. 

 

6.Rolovanie rolky 

Keď máme takto rolku pripravenú začneme ju rolovať od kraja naplneného ryžou smerou k prázdnej octom potretej strany. Kludne aj pri rolovaní trošku pritlačte, aby rolka nabrala správny tvar a všetko držalo pohromade. Takto pripravené rolku nechajte chvíľu odležať, aby sa lepšie krájala a všetky ingrediencie sa dostatočne spojili a nasiakli vlhkosť ryže. 

 

7.Krájanie sushi 

Pripravte si naozaj ostrý nôž, aby sa Vám rolka dobre krájala a držala svoj tvar. Skôr ako začnete krájať čepeľ noža si navlhčite vodou a tento malý trik vám pri krájaní pomôže. Rolku je ideálne nakrájať na 6 až 8 kúskov.

 

8.Servírovanie sushi 

Sushi servírujeme na podlhovastom tanieri. Pekne poukladáme všetky kúsky a pridáme na tanier misku s obľúbenou omáčkou napr: sojová omáčka, nakladaný zázvor, alebo wasabi.

 

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi