- Štítky blogu
- recept
- grilovanie
- maso
- party
- kebab
- grill
- wok
- omacka
- rady
- gril
- ryža
- vietnam
- leto
- sosovicova tortila
- MAKISUSHI
- NARESUSHI
- TEMAKI
- URAMAKI
- akcia
- SASHIMI
- india
- NIGIRISUSHI
- steak
- placka
- pita
- vernostna akcia
- zlava
- batatove hranolky
- hranolky
- TEMARISUSHI
- 101 Drogerie
- vezmi menu do terenu
- chutney s mangom
- fazulove
- brownies
- Zeleninový Quiche
- francuzska kuchyna
- chutney
- mango
- pizzeria
- tbone steak
- BergHOFF
- stangle
- kvasok
- pizza
- mytus
- chudnutie
- kava
- chlieb
Potrebujete poradiť?
Ako si pripraviť dokonalé sushi doma - tipy, triky a rady
Ako si pripraviť rovnako chutné sushi ako z vašej obľúbenej reštaurácie u vás doma ? Vďaka tomuto jednoduchému receptu s množstvom tipov a trikov sa stanete skutočným sushi majstrom aj vy. Z tohto receptu sa stane ideálne pohostenie pre vašich hostí a uvidíte, že výsledok bude nielen skvelý, ale príprava bude skutočná zábava, ktorú si budete užívať. Ešte zábavnejším môže byt, ak sa z prípravy tohto sushi receptu zúčastnia aj vaši kamaráti a známy. Pri príprave a rolovaní roliek sa nenechajte odradiť aj keď zrolované rolky nebudú na prvý krát vyzerať ako zo sushi reštaurácie. Nepotrvá dlho a po par pokusoch už budete skutočný profesionál.
Čo budeme na prípravu domáceho sushi potrebovať ?
sushi ryža ( neodporúčam experimentovať s inou )
bambusová podložka
morská riasa nori
čerstvá ryba ( losos alebo tuniak )
sojová omáčka
opekané sezamové semiačka/ chia semiačka
wasabi
nakladaný zázvor
zelenina podľa výberu
Niektoré z obľúbených zelenín na domáce sushi rolky
uhorka
avokádo
špargľa
jalapeño
Cibuľa
mrkva
šalát
papriky
červená cibuľa
reďkovka
sladký zemiak
Ovocie, ananás, mango, jablko a hruška sú rovnako skvelé.
Postup:
1.Príprava ryže
Zmiešajte 1 a pol šálky ryže s 2 šálkami vody a priveďte vodu do varu. Akonáhle začne voda vrieť hrniec zakryte a stíšte výkon na minimum. Ryžu nechajte variť v hrnci 20 a minút a každých 5 minút premiešajte. Po 20 minútach odstavte z ohňa, ale nechajte ryžu ešte 10 minút prikrytú.
2.Dochutenie ryže
Na dochutenie použijeme ryžový ocot alebo biely ocot a celú zmes posolíme. Pri dochucovaní môžete experimentovať s množstvom podľa vašej chuti. Ja som pri príprave použil 1/3 šálky ryžového octu alebo 1/3 šálky bieleho octu ochuteného 1 čajovou lyžičkou cukru a 1/2 čajovej lyžičky soli. Ocot pridávajte na konci varenia alebo počas toho ako ryžu necháte 10 minút odpočívať.
3.Nakrájajte si zeleninu
Čas potrebný na prípravu ryže využite tým, že si pripravíte rybu, zeleninu a omáčky. Zeleninu si nakrájajte kolmo na tenké pásiky, aby sa vám dobre balili do rolky. Nakrájame si ryby tak , že ich krájame po vlákne na cca 0,5 cm tenké prúžky.
4.Príprava podložky na varenie
Bambusovú podložku si obaľte do potravinovej fólie, kvôli lepšiemu čisteniu a rovnako, aby sa ryža nelepila. Na vrch položte riasu nori.
5.Plníme maki sushi
Navlhčenou lyžicou postupne pomaly vrstvite tenkú vrstvu sushi ryže na riasu. Takto vyplňte celú plochu riasy okrem vrchných 2 centimetrov tento priestor nechajte voľný, aby sa riasa dala zlepiť. V tomto kroku môžete pridať napríklad wasabi pastu alebo iné podobné dochucovadlo v menšom množstve na stred rolky. Ďalej pridávajte ďalšie suroviny ako je ryba a zelenina a ukladajte ich zhruba do stredu ryže. Nedávajte príliš veľa surovín a množstva, aby sa dala rolka zrolovať a držala svoj tvar. Ponechaný prázdny koniec riasy potrite štetcom s octovým nálevom, vďaka tomu rolku pekne dokážeme zlepiť.
6.Rolovanie rolky
Keď máme takto rolku pripravenú začneme ju rolovať od kraja naplneného ryžou smerou k prázdnej octom potretej strany. Kludne aj pri rolovaní trošku pritlačte, aby rolka nabrala správny tvar a všetko držalo pohromade. Takto pripravené rolku nechajte chvíľu odležať, aby sa lepšie krájala a všetky ingrediencie sa dostatočne spojili a nasiakli vlhkosť ryže.
7.Krájanie sushi
Pripravte si naozaj ostrý nôž, aby sa Vám rolka dobre krájala a držala svoj tvar. Skôr ako začnete krájať čepeľ noža si navlhčite vodou a tento malý trik vám pri krájaní pomôže. Rolku je ideálne nakrájať na 6 až 8 kúskov.
8.Servírovanie sushi
Sushi servírujeme na podlhovastom tanieri. Pekne poukladáme všetky kúsky a pridáme na tanier misku s obľúbenou omáčkou napr: sojová omáčka, nakladaný zázvor, alebo wasabi.