- Štítky blogu
- recept
- grilovanie
- maso
- party
- kebab
- grill
- wok
- omacka
- rady
- gril
- ryža
- vietnam
- leto
- sosovicova tortila
- MAKISUSHI
- NARESUSHI
- TEMAKI
- URAMAKI
- akcia
- SASHIMI
- india
- NIGIRISUSHI
- steak
- placka
- pita
- vernostna akcia
- zlava
- batatove hranolky
- hranolky
- TEMARISUSHI
- 101 Drogerie
- vezmi menu do terenu
- chutney s mangom
- fazulove
- brownies
- Zeleninový Quiche
- francuzska kuchyna
- chutney
- mango
- pizzeria
- tbone steak
- BergHOFF
- stangle
- kvasok
- pizza
- mytus
- chudnutie
- kava
- chlieb
Potrebujete poradiť?
Ako pripraviť šťavnatý hovädzí steak ?
Ako správne pripraviť hovädzí steak, ktorý bude šťavnatý a prepečený presne podľa vašich predstáv ? Niekto by si mohol myslieť, že pripraviť ozaj dobrý steak v domácich podmienkach nebude práve najjednoduchšie, ale opak je pravdou. Stačí ak dodržíte pár jednoduchých zásad s ktorými sa príprava šťavnatého steaku stane zábavou.
Výber správneho druhu masa:
Základom naozaj dobrého steaku je kvalitné hovädzie mäso. Najviac sa na prípravu hodí sviečkovica, roštenka, stehno a plece.
Neklepať a soliť v správny čas
Pri príprave mäsa na steaky sa držíme odlišných postupov. Ak chceme aby steak bol dokonale šťavnatý mali by sme zvoliť hrúbku mäsa na steak 2 až 3 cm. Ak by sme takéto mäso naklepali, docielili by sme tým akurát, že vo finále by bol výsledný steak suchý a stratil by na svojej chuti. Rovnako, aby sa nám podarilo zabrániť vytečeniu šťavy zo steaku solíme ho až na konci, nikdy nie skorej.
Nechajte vyniknúť chuť mäsa
Pri správnom grilovaní mäsa veľakrát použijeme marinádu, aby sme pomohli zvýrazniť chuť. Čo sa týka prípravy hovädzieho mäsa, ktoré je samo o sebe veľmi kvalitné a chutné, by bola škoda prebiť prirodzenú chuť mäsa nejakou výraznou marinádou. Na dochutenie úplne stačí čerstvo namletá morská soľ, korenie, kvalitný olivový olej a pár vetvičiek rozmarínu alebo podobnej aromatickej bylinky.
Poriadne rozpáľte gril
Keďže potrebujeme aby náš steak bol naozaj šťavnatý a zachoval si svoju prirodzenú chuť je veľmi dôležité pred grilovaním dôkladne rozpáliť gril. Grilovacia teplota by mala začínať na 260 C . Ak mäso položíme na takto rozpálený gril mäso sa rýchlo zatiahne a všetku šťavu si ponechá a výsledná chuť poteší nejedného fajnšmekra.
Recept pre dokonale šťavnatý steak:
Na prípravu šťavnatého steaku budeme potrebovať:
- 1 kg hovädzej sviečkovej
- 50 ml olivového oleja
- 50 g masla
- 1/2 zväzku rozmarínu
- korenie štyroch farieb
- soľ
- Mäso si dôkladne umyjeme a následne vysušíme pomocou kuchynskej utierky. Nakrájame na 2 až 3 cm hrubé kusy.
- Takto naporciované mäso vložte do marinády vytvorenej z olivového oleja s korením a rozmarínom.
- Nechajte odležať aspoň 1 hodinu.
- Poriadne si rozpáľte gril na teplou 260°C.
- Steaky sprudka opečte z každej strany cca 1,5 minúty , zaleží na vás ako veľmi chcete mať steak prepečený.
- Na každý steak položte kúsok masla a dajte piecť ešte na 5 minút do rúry vyhriatej na 200°C.
- Mäso pred podávaním nechajte odpočinúť, aby sa šťava udržala v mäse.
- Soľte až pre podávaním
Ideálnou prílohou k hovädziemu steaku je grilovaná zelenina alebo opečené zemiaky s cesnakom a bylinkami.