- Štítky blogu
- recept
- grilovanie
- maso
- party
- kebab
- grill
- wok
- omacka
- rady
- gril
- ryža
- vietnam
- leto
- sosovicova tortila
- MAKISUSHI
- NARESUSHI
- TEMAKI
- URAMAKI
- akcia
- SASHIMI
- india
- NIGIRISUSHI
- steak
- placka
- pita
- vernostna akcia
- zlava
- batatove hranolky
- hranolky
- TEMARISUSHI
- 101 Drogerie
- vezmi menu do terenu
- chutney s mangom
- fazulove
- brownies
- Zeleninový Quiche
- francuzska kuchyna
- chutney
- mango
- pizzeria
- tbone steak
- BergHOFF
- stangle
- kvasok
- pizza
- mytus
- chudnutie
- kava
- chlieb
Potrebujete poradiť?
Ako na dokonalú BBQ omáčku, alebo marinádu + recept
Ak grilujete tak isto budete súhlasiť, že Barbecue (BBQ) omáčka je veľmi obľúbená a veľmi rozšírená a používa sa hlavne pri grilovaní mäsa a to buď priamo marinovaním, alebo na dochucovanie. Takáto omáčka sa hodí na rôzne typy mäsa a tak isto rôzne spôsoby grilovania. Základ každej správnej BBQ omáčky je v podstate rovnaký a líši sa len finálnym dochutením rôznym typom korenín. A preto aj vy si môžete pripraviť a navoliť omáčku, ktorá najviac poteší vaše chuťové poháriky a v príprave tej pravej môžete experimentovať, kým nebudete spokojní.
Samozrejme BBQ omáčku si viete aj kúpiť hotovú niekde v obchode, ale prečo si ju radšej nepripraviť doma podľa seba a čerstvú. Jednotlivé tradičné ingrediencie sa líšia podľa jednotlivých krajín, ale väčšinou sa skombinuje vždy zmes nejakého korenia v podstate s rovnakým základom ako je ocot a paradajkový pretlak. Dnes si povieme ako si pripraviť jednu z najobľúbenejších BBQ omáčok v USA a tak isto svoju popularitu získala postupne aj mnohých ďalších krajinách sveta.
BBQ omáčka KANSAS CITY
Táto tradičná a najrozšírenejšia omáčka Kansas City sa stala súčasťou grilovačiek po celom svete. Základom tejto BBQ omáčky je paradajkový pretlak, kukuričný sirup, ocot a melasa. Takto pripravená omáčka je menej intenzívna a je dosť podobná napríklad k steakovej hnedej omáčke.
Suroviny na prípravu barbecue omáčky:
- 1 ks stredne veľká cibuľa
- 250 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžička horčice
- 1ks strúčik cesnaku
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička hnedého cukru alebo melasy
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- soľ
- biele korenie podľa chuti
- 1ks červená chilli paprička
Postup prípravy:
Najskôr si ošúpeme cibuľu a nakrájame na jemno a rovnako tak cesnak, ktorý pretlačíme. Ak chcete aby bola omáčka pikantnejšia umyjeme chilli papričku, priečne rozkrojíme a zbavíme ju semienok a napokon na jemno nakrájame. Medzičasom si rozpálime olej na panvici a podusíme cibuľu a cesnak a pridáme aj chilli papričku. Keď nám cibuľa začne hnednúť pridáme paradajkový pretlak, citrónovú šťavu, cukor alebo melasu a ešte pridáme škoricu. Všetko poriadne dochutíme korením a soľou a varíme na miernom ohni 15 až 20 minút pokiaľ omáčka trochu nezhustne.
Čo by sa mohlo hodiť k príprave:
Grilovacia panvica
Ak je vonku príliš chladno, alebo sa Vám len jednoducho nechce pripravovať gril a vy ste dostali chuť na svoj obľúbený steak, kľudne si ho môžete pripraviť doma na kvalitnej grilovacej panvici. Vďaka liatinovému základu a kvalitného keramického povrchu s mriežkou sa steak dokonale prepečie a vo vnútri ostane šťavnatý. Chcem nájsť kvalitnú panvicu:
Sady na grilovanie
Ak sa chystáte grilovať vonku určite budete potrebovať aj kvalitné grilovacie náradie ako sú obracačka, kliešte, lopatka a určite oceníte aj štetec na potieranie marinádou. Chcem nájsť grilovacie náradie: