- Štítky blogu
- recept
- grilovanie
- maso
- party
- kebab
- grill
- wok
- omacka
- rady
- gril
- ryža
- vietnam
- leto
- sosovicova tortila
- MAKISUSHI
- NARESUSHI
- TEMAKI
- URAMAKI
- akcia
- SASHIMI
- india
- NIGIRISUSHI
- steak
- placka
- pita
- vernostna akcia
- zlava
- batatove hranolky
- hranolky
- TEMARISUSHI
- 101 Drogerie
- vezmi menu do terenu
- chutney s mangom
- fazulove
- brownies
- Zeleninový Quiche
- francuzska kuchyna
- chutney
- mango
- pizzeria
- tbone steak
- BergHOFF
- stangle
- kvasok
- pizza
- mytus
- chudnutie
- kava
- chlieb
Potrebujete poradiť?
Strukoviny
STRUKOVINY
čo si nevedel o strukovinách a ako ich správne pripraviť ?
Spotreba strukovín na slovensku stále nieje taká vysoká ako by si odborníci na výživu priali Na území SR je k dostaniu 5 základných druhov strukovín a to cícer, sója, šošovica, fazuľa a hrach. K strukovinám sa radia aj arašidy čo možno veľa z vás netuší a považuje ich za oriešky. Každý asi strukoviny veľmi dobre poznáme.
Vďaka svojmu výživnému zloženiu by mali tvoriť významnú časť našej stravy,bohužiaľ to tak nieje a ich spotreba je u nás veľmi nízka. Čo je škoda pretože strukoviny vynikajú bohatosťou bielkovín a v kombinácií s obilninami vytvoria plnohodnotné vegetariánske jedlo ktoré sa bez problémov vyrovná tomu masovému, ,majú vynikajúci sýtiaci efekt vďaka vysokému obsahu komplexných sacharidov. Strukoviny majú nízky glykemický index čo znamená že sa postupne uvoľňujú a nezvyšujú tak hladinu cukru v krvi. obsahujú okolo 10 percent vlákniny a majú nízky obsah tukov takže ak chceš schudnúť určite sa oplatí strukoviny zaradiť do jedálnička. Obsahujú vitamín B, antioxidanty a minerálne látky, predovšetkým vápnik, horčík, draslík, železo, zinok, fosfor a selén. Sú prirodzene bezlepkové.
Strukovinám sa tiež pripisuje schopnosť znižovať hladinu LDL cholesterolu, stabilizovať inzulín a krvný cukor, znižovať krvný tlak a mierniť riziko infarktu či mozgovej mŕtvice. Napomáhajú aj pravidelnému vyprázdňovaniu a ich pravidelná konzumácia znižuje riziko rakoviny čreva. Hlavnými dôvodmi prečo ľudia tak málo konzumujú strukoviny je nadýmavosť, dlhá príprava a tiež často negatívne spomienky z detstva. Avšak dajú sa nájsť spôsoby ako tieto bariéry zbúrať a odporúčam zaradiť strukoviny do svojho jedálnička. Ako teda správne pripraviť strukoviny ? Nieje to žiadna veda len je to časovo náročnejšie. Strukoviny si najprv namočíme na niekoľko hodín do vody , ideálne na noc. Potom ich poriadne premyjeme a dáme variť, keď sú uvarené, vodu zlejeme a zase poriadne premyjeme. Hotovo !!
Ak používate strukoviny z plechovky tak pred použitím ich dajte do sitka a poriadne prepláchnite kým sa vám prestanú tvoriť bublinky. Zaručene vás dostane ich variabilita . Okrem klasických polievok a prívarkov sa hodia aj do studenej kuchyne. Vieme z nich pripraviť skvelé nátierky a dokonca ich vieme použiť aj na sladko do rôznych sušienok alebo brownies. Za skúšku určite stoja aj strukovinové burgre , fašírky a môj obľúbený falafel. Skvelým spôsobom ako zaradiť strukoviny je použiť strukovinovú múku ktorú si dokonca môžte pripraviť doma. Napríklad cícer si namočíte na niekoľko hodín potom dáte usušiť do rúry a nakoniec rozomeliete v mixéri. Múku môžme použiť na zahusťovanie, do koláčov alebo vieme pripraviť placky, tortilly ,omelety. Ďalší super typ sú strukovinové cestoviny ktoré majú vysoký obsah bielkovín a skvele zasýtia.