- Štítky blogu
- recept
- grilovanie
- maso
- party
- kebab
- grill
- wok
- omacka
- rady
- gril
- ryža
- vietnam
- leto
- sosovicova tortila
- MAKISUSHI
- NARESUSHI
- TEMAKI
- URAMAKI
- akcia
- SASHIMI
- india
- NIGIRISUSHI
- steak
- placka
- pita
- vernostna akcia
- zlava
- batatove hranolky
- hranolky
- TEMARISUSHI
- 101 Drogerie
- vezmi menu do terenu
- chutney s mangom
- fazulove
- brownies
- Zeleninový Quiche
- francuzska kuchyna
- chutney
- mango
- pizzeria
- tbone steak
- BergHOFF
- stangle
- kvasok
- pizza
- mytus
- chudnutie
- kava
- chlieb
Potrebujete poradiť?
Jarné grilovanie a tipy ako správne grilovať.
Jarné slnko je čoraz ostrejšie a je tu ten správny čas vytiahnuť gril a pustiť sa do prvého jarného grilovania. Grilovanie patrí medzi obľúbené spoločenské aktivity kedy trávime čas pri dobrom jedle so svojimi priateľmi a rodinou na čerstvom vzduchu a grilované pochúťky z rozpáleného grilu miluje nejeden z nás. Mnoho fanúšikov grilovania však nedodržuje určíte zásady ktorými sa treba pri grilovaní riadiť a vďaka ktorým pripravíte nielen chutné ale aj zdravé jedlo. Pri takomto správnom postupe pripravíte zdravý a dokonca aj diétny spôsob prípravy jedla. Hneď prvým benefitom takto pripraveného pokrmu je, že pri grilovaní sa nepoužíva množstvo tuku ako je tomu pri smažení a to znamená, že celkový podiel tukov v jedle je zásadne menší.
Všeobecne sa rozšíril názor, že grilovanie nepatrí medzi najzdravšie spôsoby prípravy jedla a dôvodom sú práve spaliny, ktoré vznikajú pri horení dreva alebo dreveného uhlia. Pri výbere je preto lepšie siahnuť po nesmolnatých druhoch a preferovať skôr spôsoby nepriameho grilovania, kedy nedochádza kvapkaniu tuku do rozžeraveného uhlia a nevznikajú tak potencionálne nebezpečné látky. Ak si chcete aj vašu grilovačku užiť na maximum tak sa riaďte nasledovnými radami, ktoré vám pomôžu grilovať ako profesionál.
1. Čo grilovať
Väčšina z nás asi siahne logicky po mäse ktoré je na grilovanie skutočne vhodné. Aby však grilovanie dopadlo na výbornú tak je dôležité zvoliť si aj správny kus mäsa ideálneho práve na grilovanie. Ak ste milovníkom bravčového tak určite kľudne siahnite po krkovičke, rebre alebo pliecku s ktorými dokážete naozaj vyčarovať chutné steaky. Pokiaľ ste dostali práve chuť na hovädzie tak jednoznačnou voľbou je hovädzia roštenka. Kľudne však dajte šancu aj mletému mäsu, ktoré sa tiež veľmi dobre hodia do grilu a navyše viete veľmi dobre experimentovať s rôznymi bylinkami z vašej záhrady, ktoré dodajú takto pripravenému mäsu skvelú chuť. Ak s grilovaním len začínate a skúsenosti len naberáte rozhodne siahnite po kuracích prsiach ktoré určite zvládne aj každý začiatočník. Najťažšie je ugrilovať veľké kusy mäsa s kosťou ale skúsený grilšéfovia si ľahko poradia aj s takouto výzvou. Nezabúdajte však ani na zeleninu ktorá by mala byť súčasťou každej dobre grilovačky.
2 Vyberte si vhodný gril
Samozrejme si treba hlavne zvoliť gril aj podľa možností ktorými disponujeme. Pokiaľ bývate v byte tak jednoznačne použite elektrický gril, ak máte však krásnu terasu a obrovskú záhradu tak vašou jasnou voľbou by mal byť naozajstný kráľ všetkých grilovačiek a to je veľký gril na drevené uhlie. Na trhu je naozaj veľké množstvo typov a určite si nájdete ten pravý pre vaše potreby a nároky.
3 Dôležité je ochutenie a marináda
Veľmi dôležitým faktorom pre dosiahnutie želaného výsledku a tak aj spokojných jedákov , ktorí sa zúčastnia na vašej grilovačke je nájsť vhodnú kombináciu dochucovadiel a priam kľúčovým je zvoliť si správnu marinádu. Sústreďte sa skôr na výrobu vlastnej marinády alebo BBQ omáčky, pretože tie kupované obsahujú veľké množstva soli a to vyžahuje z masa šťavu a výsledok je potom , že ugrilované mäso je suché. Rovnako nepodceňujte dĺžku marinovania a úplne najideálnejšie je marinovať mäso 24 hodín pred samotným grilovaním, takto stihne pripravované mäso vstrebať do seba všetky chute a výsledok je šťavnaté a prevoňané mäso.
4 Čas je dôležitý
Asi najväčšou chybou ktorej sa dopúšťajú všetci nedočkavci pri grilovaní je nedostatočné rozpálenie grilu a mäso vkladajú do grilu v ktorom ešte nie je ta správna prevádzková teplota. Teplota grilu by mala dosiahnuť minimálne 250 až 300 C rozhodne negrilujte pri menšej teplote. Ak ste dosiahli požadovanú správnu teplotu a mäso vložíte do grilu, takto mäso sa pekne zatiahne a všetku šťavu si zachová a výsledok bude famózny. Rovnako veľkou chybou je grilovanie na priamom ohni a mnohokrát ešte aj podporou rôznych podpalovačov. Uhlie nechajte naozaj dôkladne vyhorieť a mäso vkladajte len nad sálavé teplo, ktoré rozžeravené uhlie dokáže vytvoriť.
5. Nezanedbajte prípravu
Pri grilovaní ma všetko svoj harmonogram a svoje opodstatnenie. Ak už raz rozpálite gril mali by ste mať všetko pripravené. Mäso ochutené dostatočne dlho namarinované, nakrájanú zeleninu pripravené pečivo, chladené pivo a potom sa už plne len sústrediť na grilovací rošt a jeho obsah. Uvidíte, že výsledok bude omnoho lepší, ako keby ste stále niekam počas grilovania odbiehali.
6 Čistý gril aj náradie
Pri každom grilovaní by mal byť rošt dokonale očistený a nielen, že prispejete k zdravšiemu výsledku kedy sa usadeniny na rošte nespaľujú a nekvapkajú do pahreby, ale aj vyvoláte dojem skutočného profesionála, ktorý sa o gril náležite stará. Na špinavom rošte sa vám mäso navyše bude lepiť a pripravíte sa tak o chrumkavú kôrku. Ideálne je čistiť gril vždy po každom grilovaní pri rozžeravenom uhli a použiť dostatočne dlhú drôtenú kefu a rovnako tak aj pred začatím grilovania a vo fáze rozpaľovania grilu. Ak už však absolvujete niekoľko grilovačiek je dobré rošt vyčistiť odmasťovacím prostriedkom a dôkladné opláchnuť vodou. Aj napriek všetkému ste si neni istý, či je váš rošt naozaj dôkladne očistený a pripravený na grilovanie? Dobre očistený rošt spoznáte aj tak, že počas, grilovania sa zo samotného roštu nedymí.
7 Vhodné náradie
Verte, že to správne náradie na grilovanie vie zabezpečiť úplne iný komfort pri grilovaní ako keď siahnete po nekvalitnom a nesprávne zvolenom. Základom sú dlhé tepelne odizolované kliešte na obracanie, štetec na potieranie marinádou, vidlička, nôž, lopatka na uhlie a drôtená kefa na čistenie grilu. Výborným doplnkom pokiaľ chcete pripraviť správne prepečený steak je aj teplomer do mäsa. Vďaka meraniu teploty mäsa sa vyhnete aj nepríjemnostiam, ktoré by ste mohli spôsobiť nedostatočnou tepelnou úpravou. Za dostatočne tepelne upravené mäso sa považuje to ktoré dosiahlo v jadre teplotu aspoň 75 C po dobu minimálne 15 minút, samozrejme záleží to aj od hrúbky zvoleného mäsa.
Grilovanie sa stalo neodmysliteľnou súčasťou našich životov a spôsobom trávenia voľného času so svojimi blízkymi priateľmi. Dôležité je vytvoriť pri takomto stretnutí prijemnú atmosféru kde sa budú zúčastnené osoby cítiť veľmi dobre, preto si spríjemnite grilovanie dobrou hudbou či zaujímavým osvetlením a servírovanie na pekne prestrenom stole ocení každý váš hosť. Rady a tipy ktoré sme sa vám v článku pokúsili priblížiť vám pomôžu, aby aj ta vaša jarná grilovačka sa stala skvelou spomienkou pre všetkých vašich hostí.