Prečo nakupovať u nás?
Najširšia ponuka výrobkov BergHOFF
Oficiálny distribútor značky BergHOFF
Tovar posielaný iba kuriérom
Pri objednávke nad 100€ doprava zdarma
Rôzne akcie a zľavové kupóny
Doprava zadarmo od 100€
ANKETA
NAJPREDÁVANEJŠÍ
Olivový olej je v dnešnej dobe pravdepodobne súčasťou každej kuchyne a takmer každý ho do určitej miery vo svojej kuchyni využívame. Vieme, že je zdravší ako v našich končinách pomerne rozšírený slnečnicový alebo repkový olej, ale asi len málokto vie priam o jeho blahodarných účinkoch na ľudské zdravie. Už v roku 1954 prebehla zaujímavá vedecká štúdia, ktorá sa zaoberala stravovaním ľudí zo stredomoria a skúmali dôvod, prečo sa ľudia z tohto regiónu dožívajú vyššieho veku ako je priemer iných ľudí z Európy. Výsledky tejto štúdie boli pozoruhodné a dospeli k záveru, že ľudia sa dožívajú vyššieho veku vďaka konzumácii potravín bohatých na kvalitné tuky. Keďže stredomorská strava je zložená hlavne zo strukovín, zeleniny, čerstvých rýb, ovocia a olivového oleja a všetky tieto potraviny majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus.
Kvalitný olivový olej sa vyrába lisovaním plodov olivovníka teda olív a to za studena. Takýmto spôsobom vzniká ten najkvalitnejší olivový olej, ktorý ma naozaj blahodarne účinky na ľudské zdravie. Pri výbere sa treba vyhnúť menej kvalitným olejom, ktoré sú často riedené s inými typmi olejov. V praxi nie je vždy jednoduché zistiť či sa jedná o kvalitný olivový olej, ale existuje malý trik, ktorý vám pomôže určiť jeho kvalitu. Vložte váš olej na 24 hodín do chladničky ak olej počas tejto doby stuhne tak sa jedná o kvalitný olivový olej , ktorý obsahuje mononasytené mastné kyseliny. V prípade , že vám olej nestuhne pravdepodobne je riedený inými typmi olejov, ktoré obsahujú len polonasytené mastné kyseliny.
Tu je 10 potvrdených benefitov prečo používať olivový olej:
Vedeckými štúdiami bolo dokázane, že kyselina olejová obsiahnutá v olivovom oleji podporuje správnu funkciu srdca a to tak, že chráni zdravý cholesterol od poškodenia oxidáciou. Vďaka tomu nás chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami. Rovnako zložky olejovej kyseliny pomáhajú udržiavať optimálny krvný tlak, ktorý tiež predchádza problémom so srdcom.
Z poznatkov, ktoré máme tak je dokázané, že až 35 percent diagnóz rakoviny súvisí s nesprávnou životosprávou a nadmernou konzumáciou zlých nasýtených tukov. Bolo preukázané , že výskyt rakoviny je výrazne vyšší v oblastiach kde ľudia prijímajú v strave viac týchto tukov narozdieľ od ľudí napríklad v Stredomorí kde prevažuje konzumácia práve olivového oleja.
Dnes už je pomerne všeobecne známe čo spôsobuje starnutie a do veľkej miery sú za to zodpovedné toxické faktory a stres. Nakoľko olej obsahuje veľké množstvo antioxidantov a tie chránia pred voľnými radikálmi a výrazne pomáhajú v boji proti prirodzenému starnutiu. Zložky v olivovom oleji pomáhajú aj pri správnom fungovaní čriev, ktoré pomáhajú v boji s nežiaducimi radikálmi.
To že kyseline olejovej sa dnes pripisujú aj protizápalové účinky dokázalo hneď niekoľko vedeckých štúdii a vďaka tomuto faktu sa dnes používa aj na liečenie určitých typov zápalových ochorení v ľudskom tele.
Pri potieraní zubov olivovým olejom dokážete takýmto spôsobom odstrániť stopy jedla ako je káva, víno ale napríklad aj nikotín a vaše zuby krásne vybielite.
Je dokázane, že konzumáciou zlých tukov človek priberá na váhe a dlhodobo to vedie až k obezite a stým súvisiacim množstvom zdravotných problémov. Odbornými štúdiami bolo dokázané, že aj prílišná konzumácia olivového oleja nevedie k priberaniu ako by sa mohlo na prvý pohľad vzdať. Dokonca bolo dokázané konzumácia pomáha chudnúť.
Niekoľko štúdií spája olivový olej s priaznivými účinkami na hladinu cukru v krvi a citlivosť na inzulín (36, 37). Nedávna štúdia na vzorke 418 zdravých ľudí potvrdila ochranné účinky olivového oleja. V tejto štúdii pravé stredomorská strava, ktorá je bohatá na olivový olej znížila riziko vzniku cukrovky 2 typu až o 40%.
Alzheimerova choroba je čoraz viac rozšíreným neurodegenerativným ochorením po celom svete. Za príčinu vyvinutia tejto choroby je považované hromadenie takzvaných beta-amyloidových plakov vo vašich mozgových bunkách. Jedna zo štúdií potvrdila, že konzumácia stravy bohatej na olivový olej pomáha k správnej funkcii zdravého mozgu. To, že látky obsiahnuté v olivovom oleji naozaj dokážu bojovať s tzv. tvoriacimi sa plakmy na mozgu preukazuje aj štúdia ktorá sa uskutočnila na myšiach.
Veľmi doležíte je už pri výbere a nákupe olivového oleja myslieť nato, že olej by mal byť skladovaný v tmavších sklenených fľašiach, ktoré sú dobre utesnené. Kyslík a slnečné svetlo oleju neprispievajú a takto by strácal veľmi rýchlo na svojej kvalite. Oleju škodí aj sálajúce teplo napríklad zo sporáka pri varení, preto je najlepšie, aby bol umiestnený v tmavej kuchynskej skrinke.