Prečo nakupovať u nás?
Najširšia ponuka výrobkov BergHOFF
Oficiálny distribútor značky BergHOFF
Tovar posielaný iba kuriérom
Pri objednávke nad 100€ doprava zdarma
Rôzne akcie a zľavové kupóny
Doprava zadarmo od 100€
ANKETA
NAJPREDÁVANEJŠÍ
Ako si pripraviť rovnako chutné sushi ako z vašej obľúbenej reštaurácie u vás doma ? Vďaka tomuto jednoduchému receptu s množstvom tipov a trikov sa stanete skutočným sushi majstrom aj vy. Z tohto receptu sa stane ideálne pohostenie pre vašich hostí a uvidíte, že výsledok bude nielen skvelý, ale príprava bude skutočná zábava, ktorú si budete užívať. Ešte zábavnejším môže byt, ak sa z prípravy tohto sushi receptu zúčastnia aj vaši kamaráti a známy. Pri príprave a rolovaní roliek sa nenechajte odradiť aj keď zrolované rolky nebudú na prvý krát vyzerať ako zo sushi reštaurácie. Nepotrvá dlho a po par pokusoch už budete skutočný profesionál.
sushi ryža ( neodporúčam experimentovať s inou )
bambusová podložka
morská riasa nori
čerstvá ryba ( losos alebo tuniak )
sojová omáčka
opekané sezamové semiačka/ chia semiačka
wasabi
nakladaný zázvor
zelenina podľa výberu
uhorka
avokádo
špargľa
jalapeño
Cibuľa
mrkva
šalát
papriky
červená cibuľa
reďkovka
sladký zemiak
Ovocie, ananás, mango, jablko a hruška sú rovnako skvelé.
Zmiešajte 1 a pol šálky ryže s 2 šálkami vody a priveďte vodu do varu. Akonáhle začne voda vrieť hrniec zakryte a stíšte výkon na minimum. Ryžu nechajte variť v hrnci 20 a minút a každých 5 minút premiešajte. Po 20 minútach odstavte z ohňa, ale nechajte ryžu ešte 10 minút prikrytú.
Na dochutenie použijeme ryžový ocot alebo biely ocot a celú zmes posolíme. Pri dochucovaní môžete experimentovať s množstvom podľa vašej chuti. Ja som pri príprave použil 1/3 šálky ryžového octu alebo 1/3 šálky bieleho octu ochuteného 1 čajovou lyžičkou cukru a 1/2 čajovej lyžičky soli. Ocot pridávajte na konci varenia alebo počas toho ako ryžu necháte 10 minút odpočívať.
Čas potrebný na prípravu ryže využite tým, že si pripravíte rybu, zeleninu a omáčky. Zeleninu si nakrájajte kolmo na tenké pásiky, aby sa vám dobre balili do rolky. Nakrájame si ryby tak , že ich krájame po vlákne na cca 0,5 cm tenké prúžky.
Bambusovú podložku si obaľte do potravinovej fólie, kvôli lepšiemu čisteniu a rovnako, aby sa ryža nelepila. Na vrch položte riasu nori.
Navlhčenou lyžicou postupne pomaly vrstvite tenkú vrstvu sushi ryže na riasu. Takto vyplňte celú plochu riasy okrem vrchných 2 centimetrov tento priestor nechajte voľný, aby sa riasa dala zlepiť. V tomto kroku môžete pridať napríklad wasabi pastu alebo iné podobné dochucovadlo v menšom množstve na stred rolky. Ďalej pridávajte ďalšie suroviny ako je ryba a zelenina a ukladajte ich zhruba do stredu ryže. Nedávajte príliš veľa surovín a množstva, aby sa dala rolka zrolovať a držala svoj tvar. Ponechaný prázdny koniec riasy potrite štetcom s octovým nálevom, vďaka tomu rolku pekne dokážeme zlepiť.
Keď máme takto rolku pripravenú začneme ju rolovať od kraja naplneného ryžou smerou k prázdnej octom potretej strany. Kludne aj pri rolovaní trošku pritlačte, aby rolka nabrala správny tvar a všetko držalo pohromade. Takto pripravené rolku nechajte chvíľu odležať, aby sa lepšie krájala a všetky ingrediencie sa dostatočne spojili a nasiakli vlhkosť ryže.
Pripravte si naozaj ostrý nôž, aby sa Vám rolka dobre krájala a držala svoj tvar. Skôr ako začnete krájať čepeľ noža si navlhčite vodou a tento malý trik vám pri krájaní pomôže. Rolku je ideálne nakrájať na 6 až 8 kúskov.
Sushi servírujeme na podlhovastom tanieri. Pekne poukladáme všetky kúsky a pridáme na tanier misku s obľúbenou omáčkou napr: sojová omáčka, nakladaný zázvor, alebo wasabi.