Pre základnú funkčnosť, analytické účely, spríjemnenie používania webu a po udelení súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránky.

+421 57/7888 482

Doprava zadarmo od 100€

NOVINKY

arr3Výrobky NOISOd decembra u nás môžete nakupovať nové výrobky značky NOIS. Skvelá kvalita za prijatelnú cenu. A...

ANKETA

Odkiaľ ste sa dozvedeli o spoločnosti BergHOFF??

Facebook 44% Instagram 22% Google 22% Iné 11%

NAJPREDÁVANEJŠÍ


22. 01. 2020

Ako na dokonalú BBQ omáčku, alebo marinádu + recept

 

Ak grilujete tak isto budete súhlasiť, že Barbecue (BBQ) omáčka je veľmi obľúbená a veľmi rozšírená a používa sa hlavne pri grilovaní mäsa a to buď priamo marinovaním, alebo na dochucovanie. Takáto omáčka sa hodí na rôzne typy mäsa a tak isto rôzne spôsoby grilovania. Základ každej správnej BBQ omáčky je v podstate rovnaký a líši sa len finálnym dochutením rôznym typom korenín. A preto aj vy si môžete pripraviť a navoliť omáčku, ktorá najviac poteší vaše chuťové poháriky a v príprave tej pravej môžete experimentovať, kým nebudete spokojní. 

 

Samozrejme BBQ omáčku si viete aj kúpiť hotovú niekde v obchode, ale prečo si ju radšej nepripraviť doma podľa seba a čerstvú. Jednotlivé tradičné ingrediencie sa líšia podľa jednotlivých krajín, ale väčšinou sa skombinuje vždy zmes nejakého korenia v podstate s rovnakým základom ako je ocot a paradajkový pretlak.  Dnes si povieme ako si pripraviť jednu z najobľúbenejších BBQ omáčok v USA a tak isto svoju popularitu získala postupne aj mnohých ďalších krajinách sveta. 

BBQ omáčka KANSAS CITY

Táto tradičná a najrozšírenejšia omáčka Kansas City sa stala súčasťou grilovačiek po celom svete. Základom tejto BBQ omáčky je paradajkový pretlak, kukuričný sirup, ocot a melasa. Takto pripravená omáčka je menej intenzívna a je dosť podobná napríklad k steakovej hnedej omáčke. 

Suroviny na prípravu barbecue omáčky:

  • 1 ks stredne veľká cibuľa 
  • 250 g paradajkového pretlaku 
  • 1 lyžička horčice 
  • 1ks strúčik cesnaku 
  • 1 lyžička citrónovej šťavy 
  • 2-3 lyžice olivového oleja 
  • 1 lyžička hnedého cukru alebo melasy 
  • 1/2 lyžičky mletej škorice 
  • soľ 
  • biele korenie podľa chuti 
  • 1ks červená chilli paprička 

 

Postup prípravy:

Najskôr si ošúpeme cibuľu a nakrájame na jemno a rovnako tak cesnak, ktorý pretlačíme. Ak chcete aby bola omáčka pikantnejšia umyjeme chilli papričku, priečne rozkrojíme a zbavíme ju semienok a napokon na jemno nakrájame. Medzičasom si rozpálime olej na panvici a podusíme cibuľu a cesnak a pridáme aj chilli papričku. Keď nám cibuľa začne hnednúť pridáme paradajkový pretlak, citrónovú šťavu, cukor alebo melasu a ešte pridáme škoricu. Všetko poriadne dochutíme korením a soľou a varíme na miernom ohni 15 až 20 minút pokiaľ omáčka trochu nezhustne. 

 

Čo by sa mohlo hodiť k príprave: 

 

 Grilovacia panvica

    Ak je vonku príliš chladno, alebo sa Vám len jednoducho nechce pripravovať gril a vy ste dostali chuť na svoj obľúbený steak, kľudne si ho môžete pripraviť doma na kvalitnej grilovacej panvici. Vďaka liatinovému základu a kvalitného keramického povrchu s mriežkou sa steak dokonale prepečie a vo vnútri ostane šťavnatý. Chcem nájsť kvalitnú panvicu: 

    

 

 

Sady na grilovanie 

Ak sa chystáte grilovať vonku určite budete potrebovať aj kvalitné grilovacie náradie ako sú obracačka, kliešte, lopatka a určite oceníte aj štetec na potieranie marinádou. Chcem nájsť grilovacie náradie: