Pre základnú funkčnosť, analytické účely, spríjemnenie používania webu a po udelení súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránky.

+421 57/7888 482

Doprava zadarmo od 100€

ANKETA

Odkiaľ ste sa dozvedeli o spoločnosti BergHOFF??

Facebook 40% Instagram 23% Google 20% Iné 17%

NAJPREDÁVANEJŠÍ




31. 03. 2021

Druhy Sushi - ktoré musíte ochutnať.

Asi málokto z nás by nevedel čo to sushi vlastne je. Ale viete odpoveď na otázku koľko druhov sushi na svete vlastne existuje? Na svete je naozaj veľmi veľa variácií sushi a my si dnes povieme o tých najznámejších, ktoré by vám rozhodne nemali uniknúť a mali by ste ich vyskúšať. Sushi je pôvodom japonské jedlo a v zásade sa jedná o malú ryžovú rolku, ktorá sa servíruje s rôznymi prílohami a omáčkami. Pozrime sa na 8 najznámejších typov, ktoré by vám nemali uniknúť:

 

1.NIGIRISUSHI

 

Jedná sa o jedno z najpopulárnejších druhov sushi, ktoré sa servíruje po celom Japonsku v rôznych reštauráciách. Nigirisushi je charakteristické ryžou oválneho tvaru a s prílohou , ktorá sa servíruje na povrchu. Nigiri znamená v preklade stlačené rukou a charakterizuje to aj prípravu tohto typu sushi. Valček ryže je potretý s wasabi s chrenom a na vrch sa položí kúsok surovej ryby, grilovaného úhora alebo omelety a jemne sa zatlačí rukou. 

 

2.MAKISUSHI

 

Jedná sa o veľmi populárny druh sushi v japonsku. Makisushi sa pripravuje pomocou makisu, čo je vlastne obdĺžniková bambusová podložka pomocou ktorej sa toto sushi pripravuje. Makisushi ako prílohu používa uhorku, úhora alebo lososa. Makisushi sa zväčša servíruje po 8 kusov rolky nakrájanej na 2,5cm výšku. V japonsku nájdete aj niekoľko verzií tohto sushi ako je napríklad hasomaki, futomaki a temakisushi. Každá z týchto verzii sa odlišuje buď veľkosťou alebo prílohami.

 

3.SASHIMI

 

Typickým rozdielom medzi originálnym sushi a sashimi je spôsob naaranžovania ryby s ryžou. Rovnako existuje aj verzia bez ryže, ktorá sa servíruje napríklad so sojovou omáčkou. Spôsob nakrájania ryby si vyžaduje precíznu techniku a mnohým kuchárom trvá dlhšie obdobie kým ju naozaj dokonale ovládajú. Toto sushi vás priam nadchne spôsobom servírovania. 

 

4.URAMAKI

 

Uramaki je jedným z najlepších druhov sushi roliek. Spôsob rolovania tejto rolky je značne odlišný od svojho príbuzenstva. Základným rozdielom je to, že ryba a norí riasa je obalená v ryži. Základnými surovinami ktorými sa toto sushi plní sú kraby, uhorky, losos, tuniak alebo vajcia. 

 

5.TEMAKI

 

Temaki je ručne valcované sushi a je tu vysoká miera variácie čim sa sushi plní, podľa chuti a vkusu. Všetok obsah sa pekne naaranžuje na vrch morskej riasy nori a ručne stočí. Temaki má po zrolovaní tvar zmrzlinového kornútku a podáva sa s wasabi alebo shoyu omáčkou.  

 

6.NARESUSHI

 

Naresuhi je narozdiel od klasických sushi fermetovaná ryba, ktorá je konzervovaná s ryžou. Tiež sa označuje ako klasické sushi, ktoré je v japonsku známe už od 8 storočia. Tento druh je v Japonsku veľmi populárny aj napriek charakteristickej silnej aróme. Pre začiatočníkov, ktorí sa ešte len oboznamujú so sushi táto aróma môže byť až nepríjemná. Na prípravu tohto sushi sa ryby konzervujú so soľou najmenej niekoľko mesiacov. 

 

7.TEMARISUSHI

 

Toto je jednoduché sushi a známe svojou roztomilou aranžáciou. Unikátny je aj tvar Temari . Na rozdiel od sushi rolky má tvár gule. Pri príprave tohto sushi je ryža tvarovaná do tvaru guľky a vrch sushi je zdobený zaujímavým dekorom s obľúbenými prílohami ako sú losos, krevety, uhorka, rybie vajcia. Toto sushi je v japonsku veľmi obľúbené aj na rôznych rodinných oslavách.