Pre základnú funkčnosť, analytické účely, spríjemnenie používania webu a po udelení súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránky.

+421 57/7888 482

Doprava zadarmo od 100€

ANKETA

Odkiaľ ste sa dozvedeli o spoločnosti BergHOFF??

Facebook 42% Instagram 23% Google 20% Iné 15%

TOVAR V AKCII

Cena 97,30 EUR

NAJPREDÁVANEJŠÍ




07. 03. 2021

Ako vyčistiť pripálenú panvicu bez námahy?

Občas sa aj tomu najlepšiemu kuchárovi podarí pripáliť panvicu alebo hrniec. Ak sa vám to zatiaľ nepodarilo tak vám srdečne gratulujeme a mnohí z nás asi aj závidíme. Ale keďže panvice sú veľmi využívané a pripravuje sa na nich takmer všetko od smaženia, varenia, dusenia a dokonca aj pečenia, tak sa poďme pozrieť nato ako panvicu vyčistiť bez námahy keď sa nám už takáto pohroma stane. 

Čistenie podľa typu panvice 

 

Panvice z nerezovej ocele 

Nerezová oceľ je v našich domácnostiach veľmi rozšírená a obľúbená vďaka svojim vlastnostiam a používajú aj množstvo profesionálnych kuchárov. Nerezové panvice sú veľmi odolné a vyznačujú sa dlhou životnosťou. Nakoľko tieto panvice nedisponujú špeciálnym nepriľnavým povrchom pri troche nepozornosti sa každému môže stať, že svoje jedlo pripáli. Nerezovú panvicu dokážete vyčistiť bez námahy tak, že ju naplníte vodou a dáte zohriať na sporák. Takto sa veľmi rýchlo a bez problémov zbavíte všetkých pripálenín. Ďalším osvedčeným postupom je hubka na riad alebo drôtenka so špeciálnym prípravkom na pripáleniny. Veľmi účinným spôsobom je použiť aj umývačku riadu, pokiaľ sa nejedná o extrémne pripáleniny. 

 

Panvice s medeným povrchom 

Medené panvice sa vyznačujú unikátnymi vlastnosťami a rovnako vysokou kvalitou a používaním dokážete ušetriť až 40% energie. Meď je však na údržbu a čistenie náročnejšia ako iné typy panvíc. Meď si vyžaduje pravidelné leštenie, inak po čase môže zmatnúť. Vnútorné dno medených panvíc je častokrát z nerezu takže postačí umývanie ako pri nerezových panviciach. Veľmi účinné je odmočenie a následné zovretie vody na sporáku. 

 

Keramické panvice

Tieto panvice sú azda najobľúbenejšie a asi neexistuje gazdinka, ktorá by ich vo svojej kuchyni nemala. Panvice s kvalitným keramickým povrchom majú vynikajúce nepriľnavé vlastnosti a ak sa vám podarí niečo pripáliť, jedná sa o zriedkavú záležitosť. Pri čistení si treba dať pozor hlavne na drhnutie napríklad drôtenkou alebo drsnejšími hubkami. Najlepším spôsobom pri závažnejších pripáleninách je odmočenie panvice, kedy sa pripáleniny same po čase odlúpnu. 

 

5 Univerzálnych tipov na čistenie panvice

Existuje niekoľko univerzálnych a hlavne osvedčených rád ako vyčistíte každú panvicu takmer bez námahy a veľmi rýchlo. 

 

  1. Ocot a voda 

Toto je osvedčená kombinácia, ktorá dokonale funguje. Ocot je v domácnosti veľmi dobrým pomocníkom a vďaka tejto kombinácii dokážete vyčistiť aj pripáleniny z panvíc. Nalejte do panvice vodu spolu s octom a nechajte spolu prevariť. Po chvíľke sa aj veľmi silné pripáleniny začnú uvoľňovať. Ak bude treba pomôžte si vareškou a tieto vrstvy uvoľnite. Nakoniec panvicu vyčistite klasicky hubkou a saponátom. 

 

  1. Citrón a voda 

Možno vás táto kombinácia prekvapí ale dokáže byť tiež účinná. Vytlačte šťavu z citróna a ponorte do nej hubku a takto panvicu očistite. Ak sú pripáleniny natoľko odolné, že to nepomôže tak vložte pár plátkov citróna do panvice, zalejte vodou a priveďte k varu. Nechajte túto zmes pár minút povariť a nechajte vychladnúť. Nakoniec zvyšky pripálenín dajte dole vareškou a vyčistite klasickou hubkou. 

 

  1. Kocky cukru 

Toto vás možno prekvapí pretože sa jedná o neobvyklé, ale účinné riešenie. Najskôr panvicu odmočte a potom vodu vylejte. Zoberte si kocku cukru a pripálené miesta začnite drhnúť. Na to, aby ste vyčistili silné pripáleniny spotrebujete pár kociek cukru. 

 

  1. Soľ 

Soľ môže byť tiež veľmi dobrým pomocníkom. Nasypte pár lyžíc soli a poriadne pripálene miesta drhnite hubkou. 

 

  1. Cola 

Možno ste sa už stretli s rôznymi zaujímavými chemickými účinkami coly. Pripálenú panvicu opäť zahrejte a pridajte do nej colu tak, aby pokryla cele dno panvice. Chvíľku povarte a nechajte odstáť a pripáleniny sa postupne uvoľnia. Nakoniec panvicu vyčistite klasickým spôsobom.