Prečo nakupovať u nás?
Najširšia ponuka výrobkov BergHOFF
Oficiálny distribútor značky BergHOFF
Tovar posielaný iba kuriérom
Pri objednávke nad 100€ doprava zdarma
Rôzne akcie a zľavové kupóny
Doprava zadarmo od 100€
ANKETA
NAJPREDÁVANEJŠÍ
Aby to v kuchyni všetko klaplo a dosiahli sme skvelé výsledky, musíme začať od základov a tým bezpochyby je výber kvalitných kuchynských nožov bez ktorých to jednoducho nejde. Väčšinou má každý z nás dostatok rôznych nožov a aj tak často nadávame, že sú zase tupé a že sa s nimi nedá nič nakrájať. Preto je nesmierne dôležité dávať pozor už pri ich výbere a zamyslieť sa nad účelom používania jednotlivých nožov v našej domácnosti. A verte mi pokiaľ raz vyskúšate kvalitný nôž už nikdy nebudete chcieť mať iné. Lenže ako si vybrať naozaj tie správne a kvalitné nože ? Verím, že práve tento článok Vám s touto otázkou pomôže.
Určite vsaďte na dlhoročné skúsenosti a zamerajte sa na výrobcov, ktorý majú vybudované meno a získali si svojou kvalitou už množstvo zákazníkov po celom svete. Spoločnosť BergHOFF je popredným hráčom v oblasti gastronómie a ponúkame najvyššiu kvalitu spojenú s unikátnym dizajnom. Naše nože sú vyrábané len z najkvalitnejších ocelí s dômyselným prihliadnutím na detaily a funkčnosť.
Výber materiálu noža je kľúčovým pretože ma značný vplyv na ostrosť, vyváženie noža a odolnosť voči vytupeniu. Najčastejšie sa pri kuchynských nožoch stretneme s nehrdzavejúcou oceľou, uhlíkovou oceľou a keramickým spracovaním.
Aby sa Vám s nožom dobre pracovalo, mal by mať svoju prirodzenú optimálnu váhu. Váha čepele a rukoväte by mala byť rovnaká a či je nôž správne vyvážený dokážete zistiť jednoduchým testom. Vystrite ukazovák a položte naň nôž medzi čepeľou a rukoväťou, nôž by sa nemal prevažovať ani na jednu ani na druhú stranu.
Rukoväť je dôležitá časť noža a ovplyvňuje náš celkový dojem pri manipulácii s nožom. Mala by dobre a pevne padnúť do ruky a nemala by sa nám šmýkať. Rukovať sa vyrába z rôznych materiálov no najčastejšie sa stretnete s drevom, plastom, plastom s protišmykovou úpravou a kovovou rukoväťou.
Tvar čepele nože je vždy prispôsobený účelu na ktorý je nôž určený. Tvar čepele sa teda líši ak chcete nakrájať mäso, zeleninu, ovocie alebo chcete vykosťovať či filetovať. Rovnako sú špeciálne tvarované čepele na šúpanie zeleniny a lúpanie ovocia.
Ostrie čepele je jednou z najdôležitejších vlastností noža. Malo by byť vyhotovené po celej dĺžke to znamená od špičky až k záštite, malo by byť hladké a rovnomerne opracované. Ostrosť noža a ako dlho vydrží ostrým ovplyvňuje najmä tvrdosť ocele a v zásade platí čím tvrdšia oceľ tým dlhšie si nôž udrží svoju ostrosť.
Nože sa rozdeľujú podľa spôsobu využitia a tak by sme ich mali aj používať. Iné nože používame nakrájanie mäsa, pečiva, zeleniny, syrov alebo sekanie byliniek. V zásade ich môžeme rozdeliť do nasledujúcich kategórií:
Pokiaľ sa rozhodujte a rozmýšľate nad kúpou kvalitných kuchynských nožov, rozhodujte sa na základe kritérií zhrnutých v tomto článku. Ako sme spomínali kúpa nožov je investíciou, na ktorej sa však rozhodne neoplatí šetriť, pretože s kvalitnými nožmi si aj vy budete užívať varenie s radosťou.