Pre základnú funkčnosť, analytické účely, spríjemnenie používania webu a po udelení súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránky.

+421 57/7888 482

Doprava zadarmo od 100€

NOVINKY

arr3Výrobky NOISOd decembra u nás môžete nakupovať nové výrobky značky NOIS. Skvelá kvalita za prijatelnú cenu. A...

ANKETA

Odkiaľ ste sa dozvedeli o spoločnosti BergHOFF??

Facebook 44% Instagram 23% Google 23% Iné 11%

30. 04. 2020

Ako uvariť tú najchutnejšiu ryžu ? Tip na recept

Ryža ako príloha je v našich končinách už dlhšiu dobu veľmi obľúbenou prílohou, faktom však ostáva, že pripraviť ryžu dokonalej chuti dokáže asi len málokto. Na prvý dojem sa môže zdať že pripraviť dusenú ryžu je jednoduché a dokáže to každý, však čo je ťažké na tom dať ryžu do vody a uvariť ju do mäkka ? Príprava tejto chutnej prílohy však ma hneď niekoľko úskalí tak si poďme o nich povedať trochu viacej. 

Aké množstvo vody použiť ? 

V akom množstve vody je potrebné variť ryžu tak aby sme ryžu dokonale udusili ? Aj vy ste sa už stretli s odpoveďou na túto otázku, že tak akurát? Mnohé domáce gazdinky majú rôzne finty ako odhadnúť toto množstvo ako je "prst nad ryžou" alebo " dva prsty od vrchu" a podobne. Samozrejme ak varíte ryžu v sáčku tak túto dilemu vôbec nemusíte riešiť, ak si však trúfate na viac tak vám prezradím, že ten ideálny pomer je 1 diel ryže a 1,5 diel vody. 

Recept na dokonalú dusenú ryžu

Tento recept je naozaj osvedčený praxou a chuť takto pripravenej ryže naozaj dokonalá. Pripravte si ju aj vy u vás doma výsledok posúďte sami. Na prípravu ryže odporúčame použiť kvalitný hrniec s nepriľnavým povrchom.

Ingrediencie:

  • pohár 250 ml 
  • 1 pohár ryže guľatozrnej môže byť aj dlhozrnná
  • 1 ks stredne veľká cibuľa 
  • 1,5 pohár vriacej vody 
  • 2 lyžice olivového oleja 
  • citrónová šťava 
  • soľ
  • 4 guľôčky celého čierneho korenia 
  • 4 klinčeky 

Postup prípravy:

  1. Ryžu dôkladne umyjeme v sitku, voda ktorá preteká cez ryžu musí byť priehľadná a nie zakalená, to je znak toho , že ryža je dobre premytá a zbavená prebytočného škrobu. Ak by sme ju dobre neprepláchli nadbytočný škrob by nám spôsobil lepenie ryže, čo nechceme. Takto opláchnutú ryžu necháme na sitku odkvapkať. 
  2. Cibulu si nakrájame najemno a podusíme na olivovom oleji do sklovita. Pridáme odkvapkanú ryžu a poriadne miešame aby sa nám neprichytila. Takto odparíme z ryže prebytočnú vodu a škrob z ryže sa uzavrie. 
  3. Medzičasom si dáme zovrieť vodu a pripravíme si 1,5 hrnčeka horúcej vody. Ryžu s cibuľou zalejeme a dobre všetko spolu premiešame. Dochutíme soľou , korením a klinčekmi a prikryjeme pokrievkou. Ryžu varíme na miernom ohni cca 15 až 20 minút treba sledovať kedy sa z ryže odparí všetka voda. 
  4. Na záver pridáme pár kvapôčiek citrónovej šťavy a necháme ryžu ešte postáť. Citrónová šťava spôsobí efekt , že ryža bude pekne biela. 

Veríme, že tento recept si obľúbite a takto pripravená ryža sa stane vašou obľúbenou prílohou.