Pre základnú funkčnosť, analytické účely, spríjemnenie používania webu a po udelení súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránky.

+421 57/7888 482

Doprava zadarmo od 100€

ANKETA

Odkiaľ ste sa dozvedeli o spoločnosti BergHOFF??

Facebook 44% Instagram 22% Google 21% Iné 13%

NAJPREDÁVANEJŠÍ




20. 04. 2020

Ako si pripraviť tie najlepšie batatové hranolky ?

 

Batátove hranolky v našich končinách ešte nie sú celkom bežné, nakoľko tieto sladké zemiaky si len pomaly získavajú miesto v našej kuchyni, ale keď si ich raz pripravíte ich chuť si jednoducho zamilujete. Receptov na klasické hranolky nájdete desiatky, ale my si dnes ukážeme ako si pripravíme tie najlepšie hranolky práve z batátovych zemiakov pečením v rúre. Takto pripravená príloha výborne poslúži k mäsitým ale aj k bezmäsitým pokrmom a úplne fantasticky chutia len tak samostatne s obľúbenou omáčkou podľa vašej chuti. 

Hranolky pripravené z týchto sladkých zemiakov majú tendenciu byť mäkšie ako tie z klasických zemiakov. Dôležitý je hlavne postup prípravy a kľúčové v tomto recepte je soliť hranolky až na záver nikdy nie je pred samotným pečením. Pri dochucovaní hranoliek sa môžete vyhrať a vyskúšať rôzne typy korenín, v tomto smere môžete naozaj experimentovať. Upečené hranolky z batátovych zemiakov skôr pripomínajú pečenú tekvicu a určite si túto chuť zamilujú aj vaše chuťové poháriky. Pri tomto recepte treba poznamenať, že tieto hranolky nikdy nedosiahnu takú chrumkavú konzistenciu ako je to pri klasických zemiakoch (ak chcete dosiahnuť chrumkavejšie štruktúru hranoliek pred pečením ich posypte kukuričným škrobom). 

 

Táto zdravšia verzia hranoliek sa skvele hodí aj k dlhým filmovým večerom a neodolateľná je kombinácia s pravou BBQ omáčkou. Hranolky obsahujú veľké množstvo vlákniny a sú aj bohatým zdrojom vitamínu A.

 

INGREDIENCIE :

1 kg sladkých zemiakov

2 PL olivového oleja

1 ČL rozmarínu

1/2 ČL soli

1/2 ČL mletej červenej papriky

1-2 PL kukuričného škrobu

1/2 ČL cesnakového korenia

 

POSTUP PRÍPRAVY:

  • Bataty zemiaky si očistíme a pokrájame na rovnaké hranolčeky. Pokiaľ máme hranolkovač tak ho môžeme použiť. 
  • Hranolky namočíme do misy so studenou vodou minimálne na 30 minut. 
  • Vodu zlejeme a hranolky poriadne osušíme najlepšie pomocou kuchynskej utierky.
  • Predhrejeme si rúru na 220 C.
  • Osušené hranolky premiestnime do väčšej misky kde ich poriadne rozmiešame s olivovým olejom.
  • Do menšej misky pridáme kukuričný škrob a koreniny a dobre spolu premiešame.
  • V takto pripravenej zmesi obalíme hranolčeky rovnomerne.
  • Hranolky máme pripravené a takto ich poukladáme na plech na pečenie vystlaný papierom, tak aby sa vzájomne nedotýkali. 
  • Plech s hranolkami vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 220 C po dobu 20 minút
  • Po 20 minútach hranolky vyberieme a pootáčame ich na druhú stranu a takto ich ešte pečieme ďalších 10 minút. 
  • Po dopečení hranolky nakoniec osolíme a nechane ešte chvíľu postáť na plechu, budú tak ešte chrumkavejšie.